Na hraně sezóny bez medailového zisku se těsně před jejím koncem ocitly volejbalistky VK Prostějov. V úterním večeru prohrály 1:3 úvodní duel série o 3. místo v UNIQA extralize žen ČR 2022/2023 na půdě Liberce a doma při druhém vzájemném střetnutí odvracely hrozbu celkové porážky 0:2 na zápasy. Jedině vítězství jim mohlo zajistit rozhodující mač pod Ještědem.

Do toho zahajovacího sice svěřenkyně kouče Čady nevstoupily zdárně, ztrácely 8:5. Rychle však otočily na 8:10 a pak byly lepší. Vstupní sadu kontrolovaly s přehledem 20:25, zkraje druhé vedly už 2:7. „Začali jsme velice dobře, výborně blokovali a více než jeden set měli navrch,“ rekapituloval hlavní trenér vékáčka Miroslav Čada. Potom se ale vývoj utkání prudce obrátil. Severočešky se chytily řadou vynikajících zákroků v poli (zejména libera Lucie Kolářové), útočně se rozjela skvěle zakončující univerzálka Nikola Kvapilová a přidala se k ní střídající smečařka Lucie Šulcová. Rázem to bylo 13:9, hostující tým pod tlakem často chyboval a po jednoznačné druhé části (25:18) hodně strádal i většinu třetí (19:10). „Postupně se projevovala kvalita Dukly, my jsme nezvládali její nápor. Největší rozdíl mezi oběma družstvy přitom byl na přihrávce, kde měl Liberec mnohem vyšší úspěšnost, a rovněž v útoku. Tam se výrazně prosazovala Nikola Kvapilová, kterou jsme nedokázali ubránit. Což rozhodlo,“ hodnotil Čada.

Prostějovský kolektiv nezachránilo ani pronikavé zvednutí výkonu ještě ve zbytku třetí periody (dotažení na 21:19), ani vyrovnaný boj během čtvrtého dějství (vedení 20:21). Oba závěry těchto klíčových setů totiž patřily herně jistějším soupeřkám poměrem 25:22 a tím ovládly celou bitvu, jíž s přibývajícím časem nechyběla jak volejbalová kvalita, tak divácká atraktivita.

Každopádně severočeský soubor dotáhlo k triumfu výše zmíněné slovenské účko, neboť Kvapilová nasázela 31 bodů s úspěšností útoku 49 procent a užitečností +21! Zatímco na straně VK taková top osobnost přes veškerou snahu chyběla. Týmově kralovaly loňské extraligové premiantky pouze na bloku (9:15), daly i víc es (4:5). Naopak příjmem dominovaly obhájkyně bronzu (52:36 procentům) a patřilo jim i zakončení (36:30 procentům).

Vzhledem ke značné vyrovnanosti obou zápolících ekip ovšem Prostějovankám zůstávala naprosto reálná šance vyhrát páteční souboj na vlastní palubovce a tím protáhnout sérii o cenný kov až do prvního květnového dne. Nicméně musely zahrát ještě lépe než pod známým televizním vysílačem. „Není kam uhnout. Do pátečního zápasu dáme všechno a půjdeme zvítězit,“ ujišťoval Miroslav Čada stručně, leč jasně. Bohužel, nepovedlo se…