Hodnocení sezóny 2022/2023 v podání volejbalistek VK Prostějov otevíráme důkladným zmapováním toho, jak z jejich pohledu probíhala. Den za dnem, týden za týdnem, měsíc za měsícem. Od letního tréninkového začátku až po jarní úplný konec, který na rozdíl od loňské titulové euforie přinesl letošní bramborové zklamání.

 

Částečná obměna kádru, komplikovaná příprava

 

Po zlaté radosti se hlavní kouč Miroslav Čada rozhodl přidat ještě jeden poslední rok na lavičce, kromě jedné výměny na postu lékaře zůstal pohromadě celý realizační tým. Spíše vynucenými korekturami však prošel hráčský kádr. Do Maďarska odešla svou komplexností velice platná smečařka Karolína Fričová, což byla citelná ztráta. Zatímco přestup mladé nahrávačky Kláry Dvořáčkové vynahradil návrat ostřílené matadorky Soni Novákové.

Doslova „Jobovou zvěstí“ se ale stalo reprezentační zranění úderné tahounky na univerzálu Karin Šunderlíkové, jež kvůli přetrženým vazům v koleně vypadla na celou sezónu. Tím pádem vyrostl před novou posilou z Olomouce – zkušenou Brazilkou jménem Jéssica Silva – přetěžký úkol nahradit na účku slovenskou bomberku. A už předem se dalo očekávat, že stoprocentně to při špičkových útočných schopnostech Karin asi nepůjde.

Hanačky navíc neměly ani příliš optimální letní přípravu. Již tehdy se objevily první zdravotní trable, téměř do startu UNIQA extraligy ČR chyběly dvě opory plnící povinnosti u české reprezentace (nahrávačka číslo jedna Simona Bajusz a klíčová smečařka Klára Faltínová). Nekompletní mančaft nepostoupil z úvodní fáze Ligového poháru 2022 do jeho závěrečné části, tudíž musel složitěji hledat zápasové vytížení v posledních týdnech před začátkem soutěže.

Výsledkově skvělý vstup do ligových bojů

Navzdory dílčím nesnázím vékáčko zahájilo nový extraligový ročník z výsledkového hlediska parádně. Výkony během jednotlivých střetnutí sice dost kolísaly nahoru a dolů, o herní stabilitě se nedalo zcela mluvit. Přesto Čadovy svěřenkyně pravidelně sbíraly body i vítězily, čímž se trochu nečekaně držely v popředí tabulky, až pronikly do absolutního čela. A řadu týdnů z něj neslezly, nikoho nepouštěly před sebe.

Mnohdy přitom lámaly dramatické bitvy na svou stranu maximální bojovností, viz obraty proti oslabenému Královu Poli (z 1:2 na 3:2), nebezpečnému Přerovu (dokonce z 0:2) i zkvalitněným Šelmám Brno (z 0:1 na 3:1). I v papírově nejslabším Šternberku měly favoritky potíže (3:1), naopak premiéra na Olympu Praha a též vynikající špíl na půdě ukrajinského Dnipra vyzněly hladce (3:0).

Tím pádem utěšeně narůstala série rozjeté prostějovské mašiny bez porážky, kterou nepřerušil ani další vyrovnaný šlágr s Libercem, tradičně otočený na 3:2. A po neméně vydřeném triumfu 3:0 v Ostravě čítala vítězná šňůra osm korálků, při značné vyrovnanosti soutěže vskutku úctyhodných. Zásluhou toho si lídryně vybudovaly na vedoucí pozici slibný bodový náskok.

První porážka, leč i evropský postup

Tažení úřadujících mistryň republiky zastavily teprve jejich krajské rivalky. I domácí derby s UP v Národním sportovním centru PV přineslo dlouhou pětisetovou řežbu, ovšem tentokrát s lepším finišem soupeřek (2:3). Nicméně poprvé udolaný kolektiv se tím nenechal rozhodit. A byť měl také v následných duelech herně hluchá místa, vrátil se zpět na úspěšnou vlnu.

V nabitém programu UNIQA extraligy přemohl jak přerovské Zubřice, tak Frýdek-Místek těsně 3:2, v okamžité odvetě smázl Sokolky ze severu Moravy jasně 3:0. Až potom si mohl trochu vydechnout a soustředit se na kvalifikační vstup do evropského Challenge Cupu. Neobešel se bez určitých těžkostí, avšak rakouský Klagenfurt se povedlo relativně přesvědčivým způsobem vyřadit (3:1 a 3:0).

Maďarská lahůdka a rostoucí problémy venku

S přibývajícím časem nechala soudržná moravská parta za sebou původně slabší dojem z domácích utkání, aby vlastní hřiště postupně změnila v nedobytnou tvrz. Důkazem tohoto faktu se staly ligové skalpy pražského Olympu (3:1), Šternberka (3:0) i silného SC Prometey (3:2). A především krásný zážitek z dvojboje na vlastní palubovce v rámci 1. kola Vyzývacího poháru.

Maďarská Nyíregyháza chtěla z ekonomických důvodů absolvovat oba vzájemné mače v Prostějově, kde předvedla výtečný volejbal. Lvice VK ale makaly ještě úžasněji a v divácky atraktivních bitvách přetlačily Fatum 3:2 a 3:1. Což byl ideální dárek nadšeným fanouškům pod vánoční stromeček.

Jenže našlapaný pořad zápasů si začal vybírat zdravotní daň. Přibývalo nemocí i zranění, jistota v oslabené sestavě klesala. Načež unavený tým častěji klopýtal na venkovních hřištích. V Přerově to ještě zvládl (3:1), zatímco na KP Brno (2:3), u jihomoravských Šelem (0:3) ani pod Ještědem na Dukle (1:3) nikoliv.

Famózní obrat s Menorcou vrcholem sezóny

 

Při zpětné rekapitulaci lze říct, že největší a vlastně předčasný vrchol celého ročníku 2022/23 přišel už v polovině ledna. Měl podobu nádherného EURO postupu z osmifinále CEV Challenge Cupu přes španělskou Menorcu, načež se Bajusz a spol. srovnatelně vysoko ve zbytku sezóny již neocitly.

Ani proti jižankám to však na žádné radostné křepčení zprvu nevypadalo, neboť úvodní vzájemný duel na malebném dovolenkovém ostrově ženy vékáčka nezvládly (0:3). V odvetě se ale vzepjaly k jednomu ze svých top výkonů, aby dominantním triumfem 3:0 i vydřením zlatého setu zařídily totální euforii.

Dva pohárové konce i dvojí skolení Ostravy

Častým protivníkem v daném zimním období byla pro vékáčko Ostrava, kterou na ligové scéně dokázalo dvakrát smést suverénně 3:0. Jenže nejdůležitější vzájemný souboj ve čtvrtfinále Českého poháru hanácké družině pohříchu utekl. Bolestnou porážku 2:3 v severomoravské metropoli navíc provázelo několik neproměněných mečbolů v tiebreaku, průšvih v podobě nepostupu do závěrečného turnaje Final 4 ČP tak byl na světě.

K tomu definitivně skončila i jinak epesní jízda Challenge Cupem, kde Čadův a Petrášův soubor tvrdě narazil na německý Suhl. Ten sice nebyl v obou čtvrtfinálových střetech lepší o moc, nicméně vždy vyhrál 3:1. A bylo nutné uznat, že na vysoký bundesligový level aktuální forma VK prostě nestačila. Mezinárodní účast mezi osmi nejlepšími družstvy Vyzývacího poháru i tak znamenala nesmírně cenný úspěch.

V závěru nadstavby nahoru a zase dolů

Nepříjemný výbuch v Olomouci (0:3) odčinily bojovné Prostějovanky novou dávkou pozitivního entuziasmu, jenž zařídil povzbudivé vítězství ve Frýdku-Místku (3:1), hřejivou odplatu konkurenčnímu úpéčku i s pověstnými úroky (3:0) a bezpečné zvládnutí šternberských outsiderek (3:0). Pak ovšem nastala temnější doba.

Početně řídnoucí mančaft doběhly rostoucí trable se zdravím, na marodku putovaly trvale Klára Faltínová s Michaelou Beránkovou a dočasně řada jejich parťaček. Rozbité torzo vcelku logicky neudrželo herní kvalitu na dostatečné výši, což v končící nadstavbové části zapříčinilo rostoucí příval porážek.

Sérii výsledkových neúspěchů (Liberec 2:3, Olymp 1:3, Královo Pole 0:3, Šelmy Brno 1:3) přerušila jediná výhra v Přerově (3:0), leč ta nemohla zastavit pokles z nejvyššího postu extraligového pořadí. Do play-off tudíž obhájkyně trofeje šly ze třetího místa.

Výtečně urvané čtvrtfinále, víc už nic

Start vyřazovací fáze nevypadal pro prostějovské plejerky vůbec dobře. V prvním čtvrtfinálovém derby s Olomoucí dlouho tahaly za kratší konec provazu, než svým typickým vzepětím doslova vyrubaly obrat na 3:2. Napodruhé v hanácké metropoli (3:1) i napotřetí doma (3:0) potom již měly čím dál víc navrch, takže zápasovým ovládnutím série 3:0 splnily základní sezónní cíl.

Bohužel medailová nadstavba nepřišla. Jak v semifinále proti KP Brno (1:3, 2:3, 3:2, 1:3), tak v sérii o 3. příčku s Libercem (1:3, 2:3) nešla holkám upřít extrémní snaha nebo tradiční maximální bojovnost, leč na silné favority UNIQA extraligy ČR to zkrátka nestačilo. Sice těsně, ale zaslouženě. Projevila se i chřipková epidemie, která se táborem VK prohnala po čtvrtfinálovém postupu.

Konečné vyznění sezóny tak vinou obsazení čtvrté pozice, tedy nepopulární bramborové, upadlo do smutku.

 

UNIQA extraliga žen ČR 2022/23

Finále – 3. zápas: KP Brno – Šelmy Brno 3:2 (-17, 15, 23, -25, 16). Stav série: 2:1. Nejvíce bodů: Bukovská 20, Koulisiani 18, Hrušecká 15 – Kyrychenko 31, Marková 15, Širůčková 11.

4. zápas: Šelmy Brno – KP Brno 3:0 (24, 19, 16). Stav série: 2:2. Nejvíce bodů: Kyrychenko 18, Širůčková a Kozubíková 10 – Bukovská 13, Hrušecká a Nikolova 8

5. zápas: KP Brno – Šelmy Brno (25, 30, 18). Konečný stav série: 3:2. Nejvíce bodů: Kuníková 20, Koulisiani 19, Moreno Borrero 14 – Šotkovská 13, Havlíčková-Kocmanová a Marková obě 12.

KONEČNÉ POŘADÍ SOUTĚŽE: + PŘIDAT LOGA

1. KP Brno

2. Šelmy Brno

3. Dukla Liberec

4. VK Prostějov

5. PVK Olymp Praha

6. UP Olomouc

7. TJ Ostrava

8. TJ Sokol Frýdek-Místek

9. Volejbal Přerov

10. TJ Sokol Šternberk

Poznámka: poslední tým tabulky se zachránil v baráži proti Tatranu Střešovice