Před závěrečným play-off UNIQA extraligy žen ČR 2022/2023 byly všeobecně považovány za největší favoritky na zisk zlatých medailí. A po vyřazovacích bojích je opravdu dostaly. Kdo? Volejbalistky Králova Pole, nové mistryně České republiky.

Finálová série elitní tuzemské soutěže, která letos byla premiérově v historii brněnským derby, se tentokrát protáhla na maximální počet pěti střetnutí. Rozhodující páté se přitom znovu stalo obrovskou bitvou, a to navzdory zdánlivě jasnému výsledku 3:0. Úvodní dvě sady však probíhaly nesmírně vyrovnaně i dramaticky, viz celkové skóre 27:25, 32:30 a 25:18.

„Gratuluji obrovsky celému kápéčku k tomu, že po tak dlouhé době završilo konec usilovné práce všech trenérů a hráček ziskem mistrovského titulu. Dnes by měl být hrdý každý, kdo k tomuto vítězství přiložil ruku k dílu, byť jen trochu. Celý realizační tým i všichni fanoušci,“ neskrýval masivní euforii trenér KP Erik Nezhoda.

„Já jsem ohromně šťastná. Už loni jsme ukázaly, že jsme jedna velká rodina. A letos jsme dokázaly, že když se tvrdě pracuje, možné je všechno,“ říkala po dobytí extraligového grálu přes oprávněné slzy štěstí kapitánka Králova Pole Daniela Digrinová.

„Hodnotí se to těžce, protože v prvních dvou setech jsme měli šance, ale bohužel ztratili klid a odvahu. Měli jsme šanci vyhrát všechna tři venkovní utkání finále, jenže v každém z nich přišel moment, který nás stál vítězství,“ hodnotil s logickým zklamáním kouč poražených Šelem Ondřej Boula.

KP Brno vybojovalo mistrovskou trofej po šestnácti letech (naposledy 2007 pod vedením Miroslava Čady). Poté ovládl UNIQA extraligu Olymp Praha (2008) a desetkrát za sebou VK Prostějov (2009 až 2018), který loni přidal ještě svůj jedenáctý primát (2022). Mezi tím triumfovala jednou Olomouc (2019) a jednou Liberec (2021), zatímco v roce 2020 se neradoval nikdo kvůli koronavirové pandemii.  

 

Konečné pořadí volejbalové UNIQA extraligy žen ČR 2022/2023:

1. KP Brno

2. Šelmy Brno

3. Dukla Liberec

4. VK Prostějov

5. PVK Olymp Praha

6. UP Olomouc

7. TJ Ostrava

8. TJ Sokol Frýdek-Místek

9. Volejbal Přerov

10. TJ Sokol Šternberk (zachránil se v baráži)