Zápasová premiéra volejbalistek České republiky v Golden European League žen 2023 dopadla výsledkově dobře. Svěřenkyně Giannise Athanasopoulose porazily ve Zlíně celek Slovenska 3:1 a do základní skupiny B tak vstoupily vítězstvím. Malým příspěvkem se na tom podílela i hráčka VK Prostějov Josefína Smolková.

Teprve sedmnáctiletá smečařka a nejmladší členka současného kolektivu ČR strávila většinu duelu na lavičce. Na hřiště šla až v úplném závěru, kdy měl domácí tým ve čtvrtém setu jasně navrch a pevným krokem mířil k triumfu. V tu chvíli dostala Pepina šanci, aby právě ona dala úplně poslední bod „federálního“ derby znamenající konečné skóre 25:16, 22:25, 25:20, 25:11.

„Čekal jsem, že budeme nervózní, protože jsme ještě neměli dostatek času na trénink. První set jsme měli skvěle rozehraný, ale ve druhém trochu ztratili koncentraci. Což je důvod, proč chceme hrát tyto zápasy, které by mohly ukázat naše slabiny, abychom se zlepšili. Chtěl bych poděkovat divákům a také realizačnímu týmu, těšíme se na utkání v Ostravě. A doufám, že nás přijde podpořit hodně fanoušků,“ řekl český kouč Giannis Athanasopoulos.

Slovenky už před zlínským mačem absolvovaly úspěšný vstup do letošní Zlaté evropské ligy, když v Pitešti trochu nečekaně zdolaly domácí Rumunsko coby loňského semifinalistu GEL. Papírové favoritky podlehly 1:3 (-22, -12, 19, -18), ale za výběr SR v tomto střetnutí ani v následném zlínském vůbec nenastoupila prostějovská univerzálka Karin Šunderlíková. Po uzdravení z dlouhodobého zranění tak na svou zápasovou příležitost nadále čeká.