Volejbalistky České republiky mají za sebou zápasový dvojboj proti Rumunsku v rámci Golden European League žen 2023. Jsou po něm krůček od postupu ze základní skupiny B do semifinále. A součástí repete loňského úspěchu může být i mladičká hráčka VK Prostějov Josefína Smolková.

Ve svém druhém duelu tohoto ročníku Zlaté Evropské ligy však Češky podlehly Rumunkám doma v Ostravě 1:3 (-17, 15, -18, -18). Kromě druhé sady měly soupeřky až nečekaně moc navrch a kontrolovaly průběh střetnutí, porážkou ČR se tak ještě více zamotala průběžná situace ve vyrovnané grupě.

O čtyři dny později byla na programu odveta v Pitešti, pro další vývoj skupinových bojů nesmírně důležitá. Znovu ji mnohem lépe odstartovalo rumunské družstvo, nicméně tentokrát se český mančaft dokázal postupně zvednout a otočit celý mač na 1:3 (16, -23, -26, -13) ve svůj prospěch přes dvě dramatické setové koncovky i dominantní závěr.

Pepina Smolková do obou utkání krátce naskočila coby střídající z lavičky, aby v tom venkovním jednou bodovala úspěšnou smečí. Reprezentace ČR teď potřebuje k jistotě průniku mezi elitní kvarteto GEL 2023 jakkoliv vyhrát nadcházející derby na půdě Slovenska (středa 14. června, 20.00 hodin, Nitra).

Součástí kolektivu SR přitom jsou hned dvě prostějovské plejerky: snad již plně uzdravená univerzálka Karin Šunderlíková a také nová posila Michaela Pállová na liberu, jež v dosavadních dvou bitvách této Golden European League odvedla vysoce kvalitní výkony. Slovenky musí k postupu do semifinále zdolat jak Česko, tak následně i Rumunsko (sobota 17. června, 19.00 hodin, Nitra).