Po několika letech se Hanácká volejbalová liga smíšených družstev vrátila do haly Sportcentra DDM Prostějov. Právě tam vyvrcholil závěrečným Finálovým dnem už XXXI. ročník tradiční a mezi milovníky sportu pod vysokou sítí stále velice oblíbené soutěže. Na úplném konci sezóny 2022/23 se přitom ze svého premiérového triumfu radoval Sportovní klub K2 Prostějov!

Největší pozornost byla logicky upřena na boje elitní osmičky nejlepších mančaftů, ale my se pojďme nejprve podívat na to, jak dopadly bitvy v nižších patrech výsledkové listiny. O 14. až 17. příčku se hrálo ve čtyřčlenné skupině každý s každým a jasně dominovali Haluzáři, kteří všechny tři soupeře porazili 2:0. Tím skončili čtrnáctí před patnáctou Reálkou, šestnáctými Raubíři i sedmnáctým Seš-Lost.

Také o 9. až 13. pozici se zápolilo skupinově, ale v tomto případě měla grupa pět členů. Nejlepší formu přitom prokázalo VK Zámezí, když tři vítězství 2:0 podpořilo jednou remízou 1:1, což znamenalo zasloužené potvrzení devátého postu ze základní části. O jediný bodík zpět zůstali desátí Renegades, jedenáctí skončili Kaktusáři, dvanácté VK Vrbátky a třináctý flek bral se samými porážkami Sokol I Prostějov.

Tím se dostáváme zpátky k top oktetu, které si to rozdalo jako obvykle ve vyřazovacím pavouku na dvě porážky. Vše přitom odstartovalo přesně dle předpokladů, neboť nejvýše nasazení Aliens coby králové dlouhodobé fáze přejeli Premiéru, druhý Našrot otočil nepříznivý průběh proti SK K2 Prostějov, třetí Sexmeralda Prostějov smázla Koblížky a čtvrtý Glauber udolal Vyškov.

Ani začátek oprav nepřinesl žádné překvapení, protože Vyškov bez problémů přehrál Premiéru a „kádvojka“ v silné sestavě hladce zpacifikovala Koblížky. Poražení se následně utkali v duelu o konečné sedmé místo, jenž po nemalém přetahování patřil Koblížkům poměrem 2:1. Už předtím ve čtvrtfinále Našrot potvrdil své kvality zdoláním Sexmeraldy 2:0, naopak favorizovaní Aliens z Brna podlehli Glauberu (na rozhodující kolo typicky nabušenému hráčskou kvalitou) 1:2.

Navíc premianti základní části vzápětí padli ve druhém dějství oprav i s K2 Prostějov, ačkoliv znovu vedli 1:0 na sety. Souběžně se navíc zrodilo jiné překvapení na úkor ambiciózní Sexmeraldy PV, která vůbec nestačila Vyškovu. Tím pádem se dva tituloví adepti potkali jen ve střetnutí o pátou příčku, aby jej lépe zvládli Aliens velmi těsným přemožením Sexmeraldy 2:1.

Potom už šlo do tuhého i ohledně rozdělení cenných kovů. Jeden semifinálový mač si přitom jednoznačně pohlídal rozjetý Glauber přesvědčivým vítězstvím nad Vyškovem 25:20 a 25:19, leč ten druhý přinesl další šok. Naspeedovaný teamwork SK K2 Prostějov si v dramatu s obhájcem trofeje pohlídal obě koncovky a Našrot tak odešli poraženi 25:23, 25:21.

Smutek úřadujících mistrů navíc dokonal zápas o třetí pozici, v němž po mnoha vypjatých zvratech dlouhého maratonu Našrot prohráli s Vyškovem 27:29, 25:21, 18:20 a vítězové i díky odvrácení několika mečbolů vybojovali pro ně nadmíru cenný bronz.

24 graf1

Co finále? Nejprve to v něm vypadalo na další dramatickou řežbu, když úvodní sadu urvala „kádvojka“ až 28:26, byť předtím vedla rozdílem pěti bodů. Podobný průběh mělo i druhé dějství s tím rozdílem, že tentokrát již Glauber nedokázal ztrátu dohnat, právě naopak. Tím pádem rozhodující utkání dopadlo 2:0 (26, 18). A volejbalová HVL 2022/2023 se stala kořistí družiny Sportovního klubu K2 Prostějov v sestavě například s Terezou Balákovou, Lukášem Mičekem (oba bývalí členové VK Prostějov) či Jakubem Krčmařem (současný statistik vékáčka)!

Celý jednatřicátý ročník pak tradičně uzavřelo nejdříve slavnostní vyhlášení výsledků, během nějž dostalo ceny všech sedmnáct zúčastněných týmů. Odměněni byli rovněž všichni, kteří se nejzásadnějším způsobem podíleli na zdárném průběhu klání. Včetně dvojice rozhodčích Jan Šimek a Ladislav Němeček. Následně nemohla chybět samozřejmě ani hromadná fotografie a na úplný konec společné posezení veškerých aktérů „hávéelky“ v prostorách prostějovského Sportcentra DDM. U dobrého jídla, pití i hudby se rozlučka dle zavedených zvyklostí protáhla dlouho do noci, v případě některých až do sladkého rána...

 24 graf2

FINÁLOVÝ DEN HVL 2022/23 POHLEDEM JANA ZATLOUKALA

„Na Hanáckou volejbalovou ligu smíšených družstev, kterou jsem kdysi sám hrával, už poslední dobou nemám bohužel čas. V této sezóně jsem se nebyl podívat ani na jednom ze sedmi kol dlouhodobé části, ale finálový den v naší hale Sportcentra-DDM Prostějov jsem si samozřejmě nemohl nechat ujít. A musím říct, že mám obrovskou radost z toho, co jsem viděl. Pod vedením Jany Dosedělové, Terezy Snášelové i dalších členů pořádajícího týmu soutěž pořád šlape na jedničku, je výborně organizovaná, pořád je o ni velký zájem ze strany účastníků, má vysokou úroveň. A navíc neztrácí svou nezaměnitelnou atmosféru smíšené sportovní soutěže, což jí dává krásné originální kouzlo. Když navíc letos poprvé v historii získal titul můj bývalý tým SK K2 Prostějov, jsem doslova nadšený. K dobrým výkonům i zábavě však gratuluju úplně všem. A naší milované hávéelce přeju do dalších let, ať se jí daří alespoň tak skvěle jako dosud. Na to, v jak nelehké době žijeme, je na tom po třiatřiceti letech existence báječně!“

Jan Zatloukal, předseda soutěže a ředitel Sportcentra DDM Prostějov