Volejbalistky VK Prostějov měly během uplynulého týdne hlavně jeden úkol – odčinit frýdecko-místecký propadák a ukázat, že mají na víc. Což se jim povedlo po výkonnostní stránce, když v obou extraligových utkáních dokázaly hodně potrápit silné protivníky z horních příček tabulky. Výsledkově to však zatím nestačilo, k alespoň dílčímu bodovému zisku pořád něco chybělo.

Páteční duel v Ostravě držely Hanačky dvě sady naprosto vyrovnaný. Chvílemi vedly a chvílemi prohrávaly, ale pokaždé dospěly k velmi nadějnému stavu 21:21. Načež těsné koncovky napoprvé i napodruhé zvládl umněji domácí celek 25:23. Ten se následně naplno rozjel, hostující tým naopak odpadl a třetí část tak již proběhla jednoznačně 25:12.

„V úvodních dvou setech se náš výkon vůbec nedal srovnat s tím, co jsme předvedli ve Frýdku – byl mnohem lepší. Tedy většinu času, kdy holky držely hru na vysoké úrovni bez větších výpadků. Vždycky však přišly v některých chvílích naše tradiční laciné chyby, které mančaft srazily dolů a soupeři pomohly. V koncovkách se projevila ostravská kvalita, ve třetím setu jsme už nestačili,“ shrnul kouč vékáčka Lubomír Petráš první z těžkých střetnutí.

Druhé následovalo hned v sobotu na vlastní palubovce s Olympem Praha. A pro prostějovské ženy vypadalo ještě nadějněji. Vstupní dějství sice patřilo jasně favoritkám 17:25, ale druhé otevřely Moravanky výborně a navzdory slabším momentům konečně dokázaly sadu získat pro sebe 25:21. Třetí díl zase ovládl soubor z hlavního města ČR plný reprezentantek 15:25, ovšem poté se rozhořelo strhující drama. Ve čtvrtém pokračování hostitelky vedly 11:6 a 17:13, pak ztrácely 21:24. Obrovskou bojovností jak smazaly tři mečboly PVK, tak se prodraly ke dvěma svým setbolům. Při jednom za stavu 26:25 už byl tiebreak doslova na spadnutí, leč ani soupeřky nic nevzdaly a vzápětí otočily na definitivních 26:28.

„Myslím, že se dnes nemáme vůbec za co stydět. Proti silnému Olympu jsme dva sety ze čtyř sváděli naprosto vyrovnanou partii a k tomu, aby se šlo do rozhodující páté sady, scházelo opravdu málo. Tentokrát jsme ani nedělali tolik hloupých chyb, byť nás jeden z ligových favoritů dostal v prvním i třetím setu pod velký tlak. Jinak se ale holky držely dobře, bojovaly na maximum. Hlavně v tom úplném závěru do toho daly naprosto všechno, proto velká škoda dvou neproměněných setbolů. I když jsme předtím skvěle odvrátili tři za sebou. Mohli jsme po delší době bodovat, což by tým povzbudilo,“ komentoval Petráš v sobotním večeru.

Přesto se jeho svěřenkyně po předchozím výpadku u Sokolek vrátily na kvalitnější volejbalovou vlnu z konce minulého kalendářního roku. „Jsme přesvědčení, že tenhle náš kolektiv má určitě na víc než být po třinácti odehraných zápasech extraligy až na osmém místě s pouhými sedmi získanými body. Bohužel jsme spoustu utkání ztratili v těsných koncovkách, což na druhou stranu není samozřejmě náhoda a svědčí to také o našich četných nedostatcích. Teď proti Ostravě i Olympu však byl patrný posun výkonnosti zpátky nahoru. A to je momentálně důležité, neboť nás čekají dva klíčové souboje s celky, které už opravdu potřebujeme porazit,“ zdůraznil Petráš.