Od roku 2008 začaly volejbalistky VK Prostějov budovat dlouhou éru své tuzemské (téměř) neporazitelnosti, kterou dláždily pravidelné zisky mistrovských titulů z UNIQA extraligy ČR a triumfů v Českém poháru. Tenkrát se na těchto úspěších včetně skvělých výsledků v evropské Champions League podílela coby jedna z největších hráčských opor i Markéta Chlumská (za svobodna Tomanová), špičkové reprezentační libero, jež se nyní do hanáckého klubu vrací jako trenérka.

Markéta do vékáčka přišla z Králova Pole právě v létě 2008 společně s koučem Miroslavem Čadou, který zde odstartoval stavbu na tehdejší české poměry exkluzivně silného družstva. Jeho nedílnou součástí se na plných pět sezón stala i Chlumská, tehdy ještě pod dívčím příjmením Tomanová. Během celého prostějovského působení odváděla stabilně vynikající výkony, z defenzivní pozice na ni vždy bylo absolutní spolehnutí. A trofeje na týmové konto v daném období přibývaly jedna báseň.

Počítejte s námi: pětkrát extraligové zlato (2009 až 2013), pětkrát Český pohár (2009 až 2013), čtyřikrát Česko-Slovenský pohár (2009 až 2012), vítězství ve Středoevropské lize (2011) a třikrát postup ze základní skupiny do play-off evropské Ligy mistryň (2010 až 2012) – to vše s výtečnou Markétou v sestavě. Reálně šlo o nejzářivější éru VK za jeho šestnáctiletou historii. „Toman? To vždycky bylo synonymum špičkové herní kvality i stoprocentního profesionalismu,“ stručně zavzpomínal Miroslav Čada.

Roku 2013 po úžasné pětiletce na Hané Chlumská zamířila zpátky do KP Brno, kde zůstala dvě sezóny. Následovala delší mateřská pauza a od léta 2018 návrat k aktivní kariéře v barvách Šelem Brno. Těm pak zůstala věrná až do letoška: nejprve do roku 2021 jako plejerka a následně po ukončení hráčské kariéry coby začínající trenérka. Hned se stala asistentkou Ondřeje Bouly u ženského áčka Šelem, jež letos na jaře málem vybojovalo mistrovský titul a jen těsně zůstalo stříbrné.

No a teď přichází comeback do Prostějova po jedné celé dekádě. „Oslovil mě šéftrenér mládeže VK Aleš Novák s nabídkou převzít po Zdeňku Sklenářovi prostějovské juniorky. Pro mě to je velká příležitost dělat hlavní trenérku, navíc v hodně kvalitním klubu s výborným zázemím, za který jsem dřív dlouho hrávala. Na Prostějov mám krásné vzpomínky a od nového ročníku na ně zkusím navázat co nejlepší prací s místními talentovanými hráčkami. Moc se na to těším, jde o velkou výzvu i zodpovědnost současně,“ řekla Markéta Chlumská ke svému návratu do vékáčka.