Po loňské finálové účasti bylo pro volejbalistky České republiky tentokrát konečnou semifinále Golden European League žen 2023. V sérii na dva duely mezi elitním kvartetem soutěže ani jednou nestačily na Ukrajinky, ale jedna příznivá zpráva na konto VK Prostějov přesto putuje. Jeho mladičká smečařka Josefína Smolková si poměrně dost zahrála!

První vzájemné střetnutí na neutrální půdě rumunského města Piatra Neamt ovládly soupeřky 3:0 (22, 23, 17), ačkoliv úvodní dva sety měly velmi vyrovnaný průběh a rozhodly je až těsné koncovky. Zbytek mače patřil ukrajinskému družstvu jasněji, přitom se však během třetí sady dobře prezentovala střídající Smolková. Dala dva body včetně jednoho bloku, útočila s vysokou úspěšností 50 procent a přihrávala na solidních 40 procent.

Domácí odvetu v Táboře tak Češky potřebovaly vyhrát, aby dvojzápas dostaly do případného zlatého setu. Nic takového ovšem kvalitní protivnice nepřipustily, byť omlazený výběr ČR vedl. Po obratu na 1:3 (22, -11, -22, -16) nicméně znovu podlehl a v letošním ročníku Zlaté Evropské ligy tudíž skončil. Co Pepina? Tentokrát absolvovala část druhé i třetí části plus celou čtvrtou, dosáhla pěti bodů (všech útokem při úspěšnosti 42 procent) a příjem měla 33 procent.

„Nastoupili jsme s nejmladším týmem, jaký jsme kdy měli, a holky tak získaly příležitost odehrát utkání na takhle vysoké úrovni. Ve chvíli, kdy nejste stoprocentně koncentrovaní na každou drobnost, však jednoduše prohrajete. Holky se každopádně naučily, jak se mentálně postavit tomu, když ztrácejí jeden, dva, tři body. Gratuluju jim, protože bojují a nikdy se nevzdávají. Je to pro ně důležitá zkušenost. Viděl jsem, jak se chovají, a věřím, že v budoucnu tyto zkušenosti zúročí,“ zhodnotil český trenér Giannis Athanasopoulos.

Slovenkám už začne příprava na EURO i se dvojicí z VK Šunderlíková - Pállová

Zatímco český kolektiv teď dostal delší volno a společnou přípravu na mistrovství Evropy žen 2023 (18. srpna až 3. září v Německu) odstartuje až 17. července, národní výběr Slovenska ji zahájí mnohem dříve. Konkrétně již od 4. července v Liptovském Jánu, kam dostaly pozvánku i dvě prostějovské plejerky: univerzálka Karin Šunderlíková a libero Michaela Pállová. Obě mají v případě dobrého zdravotního stavu velkou šanci, že si na letošním šampionátu starého kontinentu opravdu zahrají.