Nedávno jsme přinesli kompletní los základní části UNIQA extraligy žen ČR 2023/2024. Od té doby již znají svou zápasovou podobu všechny další české volejbalové ligy pro příští ročník, který odstartuje letos v září. Pojďme se podívat, co všechno budou hrát družstva VK Prostějov.

Nejzásadnější novinka v případě vékáčka je přitom zřejmá – jeho tým přestane působit v extralize žen U22, kde na konci minulé sezóny obsadil sedmé místo. „Pro naše hráčky věkové kategorie juniorek bylo vytížení už příliš velké hlavně z hlediska náročnosti cestování, neboť souběžně musely stíhat extraligy U20 i U22 a k tomu ještě první ligu žen. Proto jsme se rozhodli aspoň jednu soutěž ubrat,“ vysvětlil trenér prostějovských juniorek Zdeněk Sklenář odcházející k mužům Zlína.

Uvažovalo se, zda má význam pokračovat na velmi náročné prvoligové úrovni mezi dospělými. A především šéftrenér mládeže VK Aleš Novák nakonec dospěl k názoru, že ano. Místo toho padla za oběť výše zmíněná extraliga U22. „Holky na druhou stranu potřebují mít dostatek kvalitních utkání, kterých je v první lize žen o dost více než v nejvyšší soutěži dvaadvacítek. Proto zvítězila taková varianta s tím, že prioritou samozřejmě dál bude extraliga juniorek U20,“ připojil Sklenář.

Tam Hanačky vybojovaly cennou čtvrtou pozici těsně za bronzem, jenž získaly právě v 1. lize seniorské kategorie. Do dalšího ročníku přitom půjdou s výsledkově vyššími ambicemi rovněž kadetky Prostějova posílené o řadu nadmíru šikovných děvčat ze starších žákyň, které úžasně dobyly mistrovský titul. „Věřím, že i kadetky teď budou hrát výborný volejbal a můžeme s nimi útočit na hodně dobré umístění,“ nadhodil Aleš Novák.

Tady je soutěžní přehled vyšších soutěží pro sezónu 2023/2024. Definitivní obsazení dalších soutěží s účastí družstev VK Prostějov či TJ OP Prostějov (krajský přebor žen, krajský přebor kadetek U18, Český pohár starších žákyň U16, krajský přebor starších žákyň U16, krajský přebor mladších žákyň U14) bude známo až později a ještě se tak k němu vrátíme.

 

1. LIGA ŽEN ČR

Zúčastněné týmy – základní skupina A: Dobřichovice, Jablonec, Nusle Praha, České Budějovice, Plzeň, Rudolfov. Základní skupina B: VK Prostějov B, Střešovice, Hradec Králové, Hronov, Lvi Praha, Národní volejbalové centrum.

Soutěž zahájí: 15. září.

Úvodní duely vékáčka: 15. a 16. 9. Hradec Králové – VK Prostějov „B“

EXTRALIGA JUNIOREK ČR U20

Zúčastněné týmy: VK Prostějov, Liberec, Olymp Praha, KP Brno, Ostrava, Frýdek-Místek, Plzeň, České Budějovice, Přerov, Lanškroun, Kralupy, Střešovice.

Soutěž zahájí: 23. září.

Úvodní duely vékáčka: 23. 9. Lanškroun – VK Prostějov, 23. 9. Přerov – VK Prostějov, 24. 9. Ostrava – VK Prostějov

EXTRALIGA KADETEK ČR U18

Zúčastněné týmy: VK Prostějov, Liberec, Olymp Praha, KP Brno, Ostrava, Frýdek-Místek, Plzeň, České Budějovice, Přerov, Šternberk, Lanškroun, Havlíčkův Brod, Vysočina, Kralupy, Střešovice, SVBC

Soutěž zahájí: 16. září

Úvodní duely vékáčka: 16. 9. Ostrava – VK Prostějov, 16. 9. Kralupy – VK Prostějov, 17. 9. Lanškroun – VK Prostějov