Jak známo, novým hlavním trenérem volejbalistek VK Prostějov se stal mladý odborník ze Slovenska Michal Matušov, který přichází po dlouholetém úspěšném působení ve Slávii EU Bratislava. Potud je vše naprosto jasné. O poznání komplikovanější však bylo řešení situace ohledně jeho další práce pro reprezentaci žen SR, kde dosud dělal asistenta.

Slovenský národní výběr se totiž momentálně připravuje na ženské mistrovství Evropy 2023, jež proběhne ve druhé polovině srpna s přesahem až do úvodu září pro nejúspěšnější družstva. Jestliže by tedy Matušov normálně pokračoval na svém reprezentačním postu, znamenalo by to, že bude jako nový kouč vékáčka chybět minimálně necelý jeden měsíc na startu společné klubové přípravy před nadcházejícím ročníkem 2023/24.

„Po pravdě šlo o jednu ze zásadních věcí při jednání s Michalem o smlouvě v Prostějově: že se musí vyřešit jeho pozice u nároďáku Slovenska tak, aby přípravu našeho týmu vedl hned od začátku. S vedením reprezentace SR to byla docela tvrdá jednání, neboť jsem na tomhle zásadně trval, ale nakonec jsme se dohodli,“ prozradil generální manažer VK a do konce minulé sezóny hlavní lodivod prostějovského áčka žen Miroslav Čada.

Matušov se Slovenkami ještě absolvoval Golden European League 2023 a před zahájením současné přípravné fáze v tamním repre kolektivu skončil. „Jsem rád, že Michal plně chápal naše klubové stanovisko. Pokud přijde coby nový trenér číslo jedna, nemůže prostě měsíc chybět hned na začátku přípravy. Naopak musí do nové práce naplno vletět, pevně se chopit týmu, jasně stanovit veškerá pravidla i jak a co se bude trénovat. Zkrátka vést mančaft od prvního dne na maximum,“ zdůraznil Čada.

Právě takovým způsobem nakonec všechno na Hané od 1. srpna bude, byť za cenu určité osobní oběti Michala Matušova směrem k jeho reprezentační pozici. Vékáčko dostalo přednost.