Stejně jako v minulé sezóně budou volejbalistky VK Prostějov i během nadcházejícího ročníku 2023/24 hrát třetí nejvyšší evropský pohár klubů, tedy Challenge Cup. Dokážou navázat na svou vynikající jízdu až do čtvrtfinále? To se teprve uvidí, ovšem středeční slavnostní los jim byl vcelku nakloněn.

V osudí letošního Vyzývacího poháru žen bylo dohromady 54 týmů, z nichž 32 včetně vékáčka bylo nasazeno. Což znamenalo, že deset družstev z nasazených bude mít štěstí a pro 1. kolo soutěže dostane volný los s přímým postupem do 2. dějství. Prostějovský mančaft právě takové štěstí měl, v říjnových termínech si užije zápasový klid a v Evropě bez boje projde mezi dvaatřicet nejlepších kolektivů.

Na koho pak Hanačky narazí ve druhé rundě, jejíž střetnutí jsou na programu během listopadu? Na postupujícího ze dvojice PAOK Thessaloniki (Řecko) – Olympiada Nikósia (Kypr). „Řekl bych, že los Challenge Cupu byl pro nás docela příznivý, určitě si nemůžeme stěžovat. Jdeme přímo do druhého kola a tam podle mě s hodně vysokou pravděpodobností narazíme na řecký tým, proti kterému to takhle podle prvotních odhadů nevidím nijak beznadějně,“ řekl generální manažer VK Miroslav Čada.

„Thessaloniki by rozhodně měly být lepší než Nikósia. V Řecku patří mezi tamní špičku, v posledních dvou letech skončily shodně na třetím místě. Proto si myslím, že to s nimi budeme mít velice těžké, ale o postup do osmifinále Vyzývacího poháru každopádně zabojujeme,“ nadhodil Čada ke dvojutkání, jež Prostějovanky zahájí venku a v rozhodující odvetě tak budou mít výhodu domácího prostředí.

A jaké soupeře na evropské scéně dostaly ostatní ženské kluby z České republiky? KP Brno vyzve v turnaji předkola Champions League rumunskou Albu Blaj, španělskou Gran Canarii a izraelský Hapoel Kfar Saba. Šelmy Brno změří na úvod CEV Cupu síly s maďarským Balatonfüredi a Olymp Praha v zahajovacím dějství Challenge Cupu narazí na nizozemský Friso Sneek.

EVROPSKÝ CHALLENGE CUP ŽEN 2023/24 – LOS 1. KOLA

Pavouk odshora dolů, termíny zápasů 10. až 12. a 17. až 19. října

VDU Kaunas (Litva) přímý postup, Olympiakos Pireus (Řecko) přímý postup, IL Randaberg (Norsko) přímý postup, vítěz MEVZA Cupu – VBC Casalmaggiore (Itálie), Maccabi Haifa (Izrael) přímý postup, Kelag Klagenfurt (Rakousko) – ŽOK Bělehrad (Srbsko), Kanti Schaffhausen (Švýcarsko) přímý postup, AEK Atény (Řecko) – CSO Voluntari (Rumunsko), Levski Sofia (Bulharsko) přímý postup, Ribola Kaštela (Chorvatsko) – Dinamo Záhřeb (Chorvatsko), PAOK Thessaloniki (Řecko) – Olympiada Nikósia (Kypr), VK Prostějov (Česko) přímý postup, LR Hämeenlinna (Finsko) přímý postup, vítěz BVA Cupu – Ponta Delgada (Portugalsko), Sport Sliedrecht (Nizozemsko) – Bevo Roeselare (Belgie), VC Wiesbaden (Německo) přímý postup, Panathinaikos Atény (Řecko) – Djopzz Zwolle (Nizozemsko), Nova Gorica (Slovinsko) přímý postup, CSM Bukurešť (Rumunsko) přímý postup, Voley Andalucia (Španělsko) – Fatum Nyíregyháza (Maďarsko), Azerrail Baku (Ázerbájdžán) – SC Balta (Ukrajina), UVC Graz (Rakousko) – Avarca de Menorca (Španělsko), Friso Sneek (Nizozemsko) – Olymp Praha (Česko), Pölkky Kuusamo (Finsko) – Neptunes Nantes (Francie), Sporting Lisabon (Portugalsko) – IF Holte (Dánsko), Tent Obrenovac (Srbsko) – ES Charleroi (Belgie), CSM Lugoj (Rumunsko) – Rabotnički Skopje (Makedonie), Aesch Pfeffingen (Švýcarsko) přímý postup, Oberbank Linec (Rakousko) – UCM Trnava (Slovensko), Piraně Brusno (Slovensko) – Volley Innsbruck (Rakousko), Marina Kaštela (Chorvatsko) přímý postup, Thetis Voula (Řecko) – Belediye Bursa (Turecko).