Už skoro měsíc procházejí volejbalistky Slovenska společnou přípravou na letošní mistrovství Evropy žen v Belgii, Itálii, Německu a Estonsku. Jejich reprezentační tým se sešel 4. července v Liptovském Jánu, kde od té chvíle systematicky trénuje na mezinárodní vrchol sezóny.

Součástí výběru SR jsou přitom pevně dvě hráčky VK Prostějov. Univerzálka Karin Šunderlíková, jež se až teď začátkem léta vrátila do hry po ročním zranění kolena. A libero Michaela Pállová, která se stala novou posilou vékáčka z Nitry a patří ke stabilním oporám slovenského nároďáku.

Ten v uplynulé Golden European League 2023 těsně nepostoupil ze skupiny do semifinále, když Michaela absolvovala všechny čtyři duely v základní sestavě většinou s výbornými statistikami a Karin po dlouhé zdravotní pauze čím dál víc naskakovala s postupným zlepšováním svých výkonů.

Do národního kolektivu Slovenska přitom patří další dvě plejerky s prostějovskou minulostí, konkrétně smečařka Karolína Fričová a blokařka Nina Herelová. Kromě intenzivní přípravy mají Maškovy svěřenkyně za sebou již také první přátelské zápasy proti Maďarsku, další je čekají 4. až 6. srpna se Slovinskem a 11. až 13. srpna proti Belgii.

Na samém ME Šunderlíková, Pállová a spol. v základní skupině postupně narazí 17. srpna na Finsko, 18. srpna na Nizozemsko, 19. srpna na Španělsko, 21. srpna na Francii a 22. srpna na domácí Estonsko. Vzhledem k tomu, že do osmifinále postoupí čtyři nejlepší družstva z každé grupy, je šance účasti v play-off poměrně reálná.

„V Liptovském Jánu máme ideální podmínky a všechno potřebné k dispozici na jednom místě, abychom se mohli maximálně soustředit na co nejkvalitnější zvládnutí kupy práce. Náš reprezentační tým v momentálním složení je tím nejlepším, co má Slovensko k dispozici, kromě zraněné Nikoly Radosové. Na evropském šampionátu se chceme poprat o postup ze skupiny,“ řekl kouč žen SR Michal Mašek.