Již postup ze základní skupiny do play-off byl pro volejbalistky Slovenska na mistrovství Evropy žen 2023 historickým úspěchem. Tým se dvěma hráčkami VK Prostějov v základní sestavě se navíc na malý kousek přiblížil ještě většímu dějinnému počinu v podobě čtvrtfinálové účasti, který však nakonec bolestně protekl mezi prsty.

Díky vítězstvím v grupě D 3:0 nad Finskem, Španělskem i Estonskem šel výběr SR do vyřazovací fáze kontinentálního šampionátu ze třetího místa a v osmifinále narazil na druhý celek skupiny B, tedy Bulharsko. Ten v současnosti oplývá dost velkou silou, ve vzájemném střetnutí na půdě italské Florencie tedy platil za jednoznačného favorita.

Přesto Slovenky vstoupily do osmifinálového duelu vynikajícím způsobem, dlouho byly jasně lepší a vedly už 2:0 na sady! Potom však přišel razantní zvrat ve vývoji utkání, aby družstvo SR nakonec podlehlo 2:3 (16, 17, -19, -20, -9). A ve výsledném pořadí ME obsadilo výtečnou desátou pozici. Což je stále cenný úspěch, leč mohl být ještě výraznější.

Prostějovská univerzálka Karin Šunderlíková nasázela v inkriminované bitvě 17 bodů (16 útoků při úspěšnosti 46 procent + 1 blok, užitečnost +10), libero vékáčka Michaela Pállová měla úspěšnost na přihrávce 56 procent. Jejich výkony na celém vrcholném podniku okomentoval nový kouč VK Michal Matušov, do léta asistent trenéra u slovenského nároďáku.

„Šaja byla jednou z nejvíc bodujících hráček Slovenska na celém mistrovství, to je bez debaty. Ona se dokáže se svými parametry prosazovat i na téhle nejvyšší mezinárodní úrovni, docela platně bodovat. A já jsem na ní viděl, že se cítí komfortně, je ve formě a po dlouhodobém zranění si volejbal zase užívá. Míša také odehrála super turnaj, držela tým na přihrávce a v obranné fázi dokázala často vyčapat v poli velice těžké míče až neuvěřitelnými zákroky,“ pochválil Matušov své klubové svěřenkyně.