Příprava prostějovských volejbalistek na blížící se ročník 2023/2024 letí nezadržitelně dál, její sedmý týden byl zápasově velmi nabitý. Ještě před olomouckým Tomi-Remont Cupem absolvovaly ženy VK středeční přátelský duel proti Královu Poli, jež stejně jako nedávno venku zdolaly i na vlastní palubovce Národního sportovního centra PV ve všech čtyřech hraných sadách.

 

Domácím ze zdravotních důvodů chyběly univerzálka Karin Šunderlíková, smečařka Jéssica Silva i libero Michaela Pállová, ani hosté nenastoupili zcela kompletní. V daném složení měly každopádně od začátku výrazně navrch Hanačky. Rychle získaly výrazný náskok 9:3, který udržovaly a v závěru vstupní části ještě zvýšily. Výborně totiž přihrávaly, následně neměly potíže se prosazovat útočně a přidávaly také solidní obranu včetně občasných vítězných bloků – 25:16 a 1:0.

Zkraje druhé periody ale vékáčko polevilo, opakovaně chybovalo v obraně i mezihrou. Naopak soupeřky se zvedly a téměř půlku setu udržovaly mírný náskok. Zvrat nastal od skóre 8:10. Skvěle se dařilo smečařce Pavle Meidlové, zlepšením se přidaly další její parťačky v čele s nahrávačkou Simonou Bajusz, střeďačkou Veronikou Trnkovou či liberem Kateřinou Brunclíkovou. A stupňovaným tlakem se povedlo zopakovat předchozí cifry – 25:16 a 2:0.

Třetí dějství měl o poznání lepší Prostějov dlouho pevně pod kontrolou (5:2, 10:6, 15:8). Jakmile však kouč poslal do střetnutí víc střídajících mladších plejerek, chvíli trvalo, než se tým v obměněném složení sžil. Toho Jihomoravanky využily k dotažení až na 17:16, ještě do stavu 23:21 hájily šanci na setové snížení. Nicméně koncovku zvládlo VK – 25:21 a 3:0.

Čtvrtý díl byl dvě třetiny nejvyrovnanější z celého přáteláku. Brněnské družstvo s Pavlíkovou, Jelínkovou nebo Stojanovič na place si počínalo kvalitněji než v předchozím průběhu, zatímco domácí mančaft střídal vydařenější pasáže s horšími (z 1:3 na 4:3, ze 7:4 na 7:7, z 9:8 na 9:12 a 13:12). To vše do téměř rovnocenného skóre 18:17, z nějž mladá hanácká sestava bleskově utekla na 24:18. Aby pak proměnila teprve pátý mečbol – 25:22 a 4:0.¨

 

POZÁPASOVÉ HODNOCENÍ TRENÉRA

Michal Matušov – VK Prostějov:

 

„Po víkendu a dobrém turnaji ve Varnsdorfu, kde jsme dostali obraz naší hry, nebyla kvalita dnešního utkání podle mých představ. Nemyslím výsledek ani předvedený výkon, ale soupeř nás prostě nedonutil dostat se do opravdu těžkých situací jako na severu Čech, kde jsme se s tím museli popasovat, víc se do toho vložit. Což bohužel nenastalo. Prostřídali jsme skoro všechny hráčky, které mohly nastoupit, výsledek mě teď příliš nezajímá. Momentálně jsme ve fázi vrcholící fyzické přípravy s největším počtem zápasů, což je místy na holkách vidět, míč je někdy neposlouchá úplně tak, jak bychom si představovali. Což je však pochopitelné i normální. S dalšími zápasy se chceme posouvat dopředu, i když nám kvůli zdravotním problémům chybí některé hráčky. Prostě hraje šestka, která je zrovna na hřišti.“

 

KUPON:

PŘÍPRAVNÉ UTKÁNÍ

VK Prostějov – KP Brno

4:0

1. set:  25:16

2. set:  25:16

3. set:  25:21

4. set:  25:2ě

Rozhodčí: Sonnevend. Čas: 1:43 hodiny. Diváci: 50.

Sestava Prostějova: Trnková 7, Bajusz 2, J. Smolková 7, Löff 7, Dvořáková 10, Meidlová 12, libero Brunclíková. Střídaly: Abendroth 1, M. Smolková 4, Bažó 4. Trenéři: Michal Matušov a Lubomír Petráš.

Sestava Brna: Kuníková 9, Chlupová 1, Garland 3, Jelínková 7, Gronichová, Křižanovská 1, libero Šmardová. Střídaly: Stojanovič 4, Pavlíková 1, Prchalová 4, Zapletalová, Pelikánová. Trenéři: Erik Nezhoda a Jan Moravčík.