Prostějovské volejbalistky jsou ve čtvrtfinále Chance Českého poháru žen 2023/2024, když porazily přerovský výběr 3:1 na sety. Soupeřky jim však vydatně vzdorovaly a ekipa VK měla s jejich udoláním nemalé problémy, dokonce hrozilo tiebreakové drama. Přesto favorit veškeré komplikace překonal, ze 2. kola této soutěže prošel dál mezi osmičku nejlepších.

 

Domácí tým vstoupil do utkání koncentrovaně a dobře, až do stavu 8:3 i díky třem ukázkovým blokům neustále zvyšoval náskok. Potom se Zubřice trošičku nadechly (8:5), aby je vzápětí srazila ještě níže šestibodová série při ostrém podání Simony Bajusz - 14:5. Téměř stejnou mincí hned odpověděly soupeřky, jimž na servisu dost pomohla střídající Aneta Hůsková (14:9). Až následně favoritky získaly trvalou herní převahu všemi činnostmi, což vedlo k jejich suverénnímu zisku zahajovací části – 25:13 a 1:0.

Start druhé periody však byl mnohem úspěšnější pro hostující družstvo, které výrazně zkvalitnilo hlavně podání i obranu. Prostějovanky se náhle nemohly vůbec prosadit útokem, víc chybovaly. A rychle nabraly nečekaně velké manko 3:8, zanedlouho dokonce 5:14. Nešlo jim nic, zatímco Vlčkovy svěřenkyně hrály výborně a vezly se na vlně. Teprve za stavu 7:16 se mančaftu kouče Matušova povedlo zabrat, dotáhnout na 13:17. Nicméně další vlastní hrubky znemožnily obrat opětovným nabráním značné ztráty (17:23), protivnice si závěr pohlídaly – 21:25 a 1:1.

Papírově silnější kolektiv se do potíží dostával hodně kvůli horší přihrávce. Jakmile tuto slabinu brzy po začátku třetího dílu odstranil, zvládl otočit z 0:2 na 4:2. Rozjetý Přerov ovšem ani po dílčím zaváhání nepolevoval (6:6), skvěle mu vycházelo agresivní pojetí vyztužené polařskou defenzivou. Až pronikavé zvednutí výkonu celého vékáčka (včetně účinné plachty Michaely Smolkové, jež vystřídala) odpor na opačné straně sítě zlomilo. Z nerozhodných 7:7 to dlouhou šňůrou osmi získaných výměn za sebou náhle bylo 17:8, navrácená pohoda Karin Šunderlíkové a spol. vládla - 21:11. Pouze koncovka vůbec neměla přesvědčivé parametry – 25:19 a 2:1.

Tím pádem se družina s turem ve znaku opět chytila, což posílalo otazníky nad čtvrté dějství. A opravdu jej hosté otevřeli o poznání zdatněji - 0:3. Růžově oděné plejerky ale bleskově odpověděly kontrem na 5:3, načež znovu spadly dolů - 6:8. Nutno říct, že soubor bodově tažený dvojicí Alexandra Vajdová a Karina Lazárková předváděl velice dobrý i maximálně obětavý volejbal a favorizované partě způsoboval značné trable. Než Prostějov intenzivnějším tlakem vystřihl klíčovou otáčku z 10:12 na 15:13, aby od skóre 19:20 s vypětím všech sil těsně ustál jak dramatický finiš, tak celý náročný mač – 25:22 a 3:1.

 

ŘEKLI PO UTKÁNÍ

Michal MATUŠOV –trenér VK Prostějov:

„Vstup do zápasu a celý první set nebyl z naší strany úplně nejhorší, zvládli jsme ho vyhrát s velkým náskokem. Od druhé sady jsme se však vlastními chybami dostali do křečovitého výkonu, kterým jsme pak pokračovali v podstatě až do konce během všech tří zbývajících setů. Mně trochu mrzí, že jsem naše družstvo z tohoto stavu nedokázal dostat a znovu ho nenastartoval ani nenakopnul k lepšímu výkonu. Pozitivní je pouze vítězství, tím pádem v pohárovém systému na jediné vzájemné utkání postup dál.“

Radim VLČEK – trenér Volejbal Přerov:

„V úvodním setu jako bychom vůbec nebyli na hřišti. Od druhého jsme začali hrát a byli rozhodně lepší než v sobotu. Myslím si, že v některých pasážích měli domácí strach o postup. Bohužel jsme navázali na náš první zápas proti Liberci tím, že když máme soupeře pod tlakem a vedeme rozdílem i víc bodů, sami mu pak pomůžeme sérií našich vlastních nevynucených chyb. S čímž se pak natolik silný tým jako Prostějov nedá porazit. Z poháru jsme tak venku, to je negativní. Zvedli jsme se ale z minulého špatného výkonu, což je naopak pozitivní. Nesmíme však sami tolik chybovat.“

CHANCE ČESKÝ POHÁR VOLEJBALISTEK 2023/2024 – 2. KOLO

VK Prostějov – Volejbal Přerov

3:1

1. set:  25:13

2. set:  21:25

3. set:  25:19

4. set:  25:22

Rozhodčí: Novák a Šimek. Čas: 2:00 hodiny. Diváci: 250.

Sestava Prostějova: J. Smolková 3, Trnková 17, Šunderlíková 16, Meidlová 10, Löff 8, Bajusz 1, libero Pállová. Střídaly: Bažó, M. Smolková 5, Cholet. Trenéři: Michal Matušov a Lubomír Petráš.

Sestava Přerova: Kohoutová 3, Zatloukalová 1, Vajdová 16, McClellan 10, Kovačič 7, Lazárková 14, libero Kulová. Střídaly: Tinklová 3, Hůsková 6, Oujezdská 2, Šrámková, Köhlerová. Trenéři: Radim Vlček a Jan Licek