V týmových soutěžích jakéhokoliv sportu přicházejí minimálně jednou za čas zápasy takzvaně o všechno. Přesně taková bitva čeká prostějovské volejbalistky v sobotu 20. února od 17.00 hodin, kdy v hale Sportcentra DDM přivítají TJ Sokol Šternberk. A tento duel dohrávaného 11. kola UNIQA extraligy ČR 2020/2021 může ženy VK definitivně poslat vstříc účasti v play-off.

Uplynulé dějství nejvyšší české soutěže nic nezměnilo na bodovém zisku obou nadcházejících protivníků. Vékáčko podlehlo u Šelem Brno 0:3 a zůstalo na kótě deset, Sokolky nestačily po obrovském boji na Královo Pole 1:3 a dál tak mají bodů šest. Jakékoliv vítězství nad TJ tak zajišťuje postup do vyřazovací fáze, pokud současně Frýdek-Místek neporazí Liberec. V tom případě by družstvu kapitánky Michaely Jurčíkové dokonce stačila i sobotní těsná prohra 2:3.

„Ale žádné takové počty neřešíme a o ničem podobném nespekulujeme. Do utkání se Šternberkem prostě jdeme v jasném nastavení s jediným cílem: vyhrát. Ideálně přesvědčivým způsobem za tři body. Což znamená odvést dobrý výkon a soupeře přehrát, nedat mu žádnou větší šanci,“ říká důrazně hlavní trenér Prostějova Lubomír Petráš.

V živé paměti však stále je selhání jeho svěřenkyň proti nejbližšímu sokovi v domácím čtvrtfinále Českého poháru, kde se zrodil překvapivý výsledek 1:3 (-22, 23, -20, -15). „Tenkrát hráli hosté výborně a my naopak špatně. Věřím, že jsme se z tehdejšího střetnutí poučili, abychom to tentokrát zvládli mnohem lépe. Potřebujeme zejména méně chybovat a důraznějším útokem eliminovat obranu Šternberka,“ vidí Petráš cestu k potřebnému triumfu.

Od posledního vzájemného mače Sokol přišel o dvojici opor, neboť nahrávačka Nicole Šmídová i blokařka Ema Kneiflová se přesunuly do UP Olomouc. Odkud obratem přišly místo nich mladičké Bára Abendroth a Adriani Kamidinová. Teoreticky tedy hráčský kádr kouče Jana Drešla oslabil, ovšem prakticky může být nadále velmi nebezpečný. „Sokol má na krajích sítě často bodující Aleksandru Wanczyk a Luciu Herdovou, z naší strany určitě nehrozí jakékoliv podcenění. Dáme do toho maximum,“ ujistil Petráš.