Dlouho se volejbalistky VK Prostějov pohybovaly během aktuální sezóny v úplně spodních patrech extraligové tabulky, jednu dobu byly dokonce až poslední. Povedený finiš základní fáze tvořený dvěma výhrami za sebou je však pevně usadil na výsledné sedmé pozici. S výraznou bodovou ztrátou na vyšší místa i s bezpečným náskokem na nejnižší tři příčky.

 

Závěrečný mač dlouhodobé části soutěže už nemohl na postavení Hanaček nic změnit, přesto moc chtěly derby v Přerově ovládnout. Pokud možno jasně, aby potvrdily, že na sedmý post skutečně patří. Což se jim přesně podařilo. A výsledek 20:25, 16:25, 23:25 z pohledu Zubřic dokládá, že triumf favoritek měl kromě posledního dějství vzývanou přesvědčivost.

„První poloviny setů byly vyrovnané, pak jsme pokaždé odskočili do většího náskoku. V úvodních dvou sadách se nám povedlo tohle vedení bez problémů dovést do úspěšného konce, až ve třetí jsme měli potíže v obraně a zlepšení domácí toho částečně využili. I tak jsme ale pořád vedli a utkání měli pod kontrolou. Takže spokojenost se solidním výkonem celého týmu,“ hodnotil kouč vékáčka Lubomír Petráš v pozitivním duchu.

Svěřenkyně mohl tentokrát jen chválit. „Všechny holky zahrály aspoň slušně. Výborně se dařilo Káje Fričové, své body udělala Gábina Kopáčová a velmi dobře využila šanci Peťa Kožoušková, která zaskočila za Míšu Jurčíkovou s bolavým kolenem. Dělali jsme méně chyb než obvykle, soupeře předčili v každé herní činnosti a před play off předvedli slušný volejbal,“ navázal Petráš.

Povedený finiš zkrácené osmnáctikolové porce UNIQA extraligy ČR 2020/21 vylepšil prostějovský dojem, předtím dlouho spíš matný. „Na poslední dva zápasy základní části jsme kladli velký důraz a moc je chtěli vítězně zvládnout, abychom ukázali, že máme jednoznačně na víc, než se v lize motat někde dole. Což se podařilo, navíc dvěma hladkými výsledky 3:0. Z dobrého závěru máme radost,“ neskrýval Petráš.

Díky šestnácti nasbíraným bodům zůstali o dost zpět osmý Přerov (9), devátý Frýdek-Místek (7) i desátý Šternberk (6). Na druhé straně šesté KP Brno (27) a pátá Ostrava (32) jsou od žen VK opačným směrem ještě mnohem dál, tudíž ani po zlepšeném sprintu na cílové šachovnici není nad čím jásat.

„Před sezónou jsme nevěděli, co od našeho obměněného a převážně mladého týmu přesně očekávat. Průběh soutěže pak potvrdil předpoklady, že výkonnostně jinde bude nejsilnější čtyřka Liberec, Olymp Praha, Olomouc a Šelmy Brno, k níž se skvělým vstupem připojila ještě Ostrava. My jsme před covidovou pauzou i po ní dvakrát podlehli Královu Poli, což bylo pro celý ročník klíčové. Následně jsme totiž nedokázali brát body favoritům a sérií porážek klesli chvíli až na dno tabulky, odkud jsme se potom snažili dostat výš. To se sice povedlo, ale KP Brno už bylo hodně odskočené. Tím pádem je sedmé místo odpovídající tomu, co jsme hráli my i soupeři. V play off zkusíme překvapit,“ shrnul Petráš.

 

TIP VEČERNÍKU PŘED ČTVRTFINÁLE PLAY-OFF

Dukla Liberec – Volejbal Přerov

3:0 na zápasy (3:0, 3:0, 3:0)

Tohle bude naprosto jednoznačná partie. Rozjeté vítězky základní části převálcují mnohem slabší Hanačky rozdílem několika tříd. A Zubřice budou rády, když se aspoň v jednom setu některého ze tří jasných utkání dostanou na(d) dvacet uhraných bodů.

Olymp Praha – VK Prostějov

3:0 na zápasy (3:1, 3:2, 3:0)

Favorizovaný celek z hlavního města ČR si pohlídá nejrychlejší třízápasový postup, ale nebude to mít úplně jednoduché. A vékáčko zanechá solidní dojem. Hned v úvodním duelu venku urve sadu, druhý vzájemný mač v domácím prostředí pak změní v rovnocenné tiebreakové drama. Bohužel se smutným koncem, což povede k hladkému střetnutí číslo tři.

UP Olomouc – KP Brno 3:0

na zápasy (3:1, 3:1, 3:0)

Ani obhájkyně mistrovského titulu zpřed dvou let neprojdou do semifinále zcela bez problémů. Kousající Královo Pole bude částečně zlobit jak napoprvé v hanácké metropoli, tak napodruhé doma, leč na víc než jednu získanou sadu to pokaždé nevystačí. Načež olomoucká mašina zabere naplno.

Šelmy Brno – TJ Ostrava

3:1 na zápasy (3:1, 2:3, 3:1, 3:2)

Suverénně nejvyrovnanější série se protáhne na čtyři duely, neboť severomoravský soubor doma těžce vybojuje druhý vzájemný souboj v úplném závěru téměř dvouapůlhodinové nervydrásající bitvy. Jihomoravanky to následně opět zvládnou vcelku přesvědčivě na vlastní palubovce, aby nelehký postup stvrdily ubouchaným vítězstvím u polských hranic po dalším pětisetovém nerváku.