Nemalé komplikace provázely závěrečnou fázi volejbalové UNIQA extraligy žen ČR 2020/21. Proč? Hned ve třech týmech bojujících v play-off se totiž rozšířil koronavirus, což zapříčinilo odkládání duelů i hledání nových termínů pro jejich uskutečnění. A nakonec předčasné ukončení soutěže!

Olymp Praha navzdory citelnému oslabení o čtyři klíčové onemocnělé hráčky vyřadil VK Prostějov nejrychlejším možným způsobem 3:0 na zápasy. Tím pádem vydřel kromě postupu také o něco delší čas na vyléčení pozitivně testovaných tahounek pro semifinálovou sérii, ve které měl narazit na úřadující mistryně z roku 2019 – UP Olomouc.

„Kdybychom byli v plné síle, tak by šlo o rovnocenný boj o postup do finále. My jsme teď ale oslabení, byť máme bojovné srdce. Zkusíme požádat vedení Olomouce, jestli by začátek série šel posunout o pár dní později tak, abychom nenarušili finálové termíny. Požádáme o to i vedení Českého volejbalového svazu a sportovně-technickou komisi,“ řekl hlavní trenér PVK Stanislav Mitáč.

Stalo se. A po vzájemné dohodě všech zainteresovaných stran byl úvod semifinále Olymp versus UP opravdu přesunut na datum dva dny po původně plánovaném startu. Oba soupeři jej tedy měli otevřít až dnes od 17.00 hodin v metropoli ČR, neboť hanácký klub vyšel pražské prosbě ochotně vstříc.

Otazníky se naopak stále vznášely nad druhou semifinálovou dvojicí. Již delší dobu čekala na svého protivníka Dukla Liberec coby vítěz dlouhodobé fáze – a stále marně. Nejdramatičtější čtvrtfinále Šelem Brno s Ostravou totiž vůbec nebylo dohráno.

Jihomoravanky se nejprve zachránily triumfem ve čtvrtém vzájemném střetnutí na ostravské palubovce, do něhož nastupovaly za nepříznivého stavu 1:2 na zápasy. Rozjetý výběr TJ však postupový mečbol nevyužil a favoritkám podlehl hladce 0:3 (-23, -18, -19). Tím bylo skóre série srovnáno, rozhodující pátý mač měl přijít na řadu ve středu 17. března. Leč nepřišel.

V obou zápolících družstvech se objevilo podezření na výskyt koronaviru, utkání číslo pět bylo tudíž odloženo. A v pátek 19. března Správní rada Českého volejbalového svazu rozhodla o předčasném ukončení tohoto extraligového ročníku z covidových důvodů!