Jedinými sportovci z České republiky, kteří momentálně mohou (téměř) normálně trénovat, hrát zápasy či zápolit při turnajích, jsou ti s udělenou výjimkou od vlády ČR na základě reprezentování naší země v mezinárodních soutěžích. Volejbalistky VK Prostějov do téhle skupiny vlastně patří také, neboť jsou účastnicemi evropského Challenge Cupu žen 2020/21, což je třetí nejvyšší klubový pohár starého kontinentu.

Byly však nasazeny až do jeho šestnáctifinále, ve kterém mají nastoupit proti lepšímu z dvojice Dinamo Bukurešť – FC Porto v termínech 8. až 10. prosince (první utkání doma) a 22. až 24. prosince (odveta venku). Do vstupního duelu ve Vyzývacím poháru tak Hanačkám zbývá ještě měsíc a půl. Ovšem pokud bude nouzový stav v tuzemsku prodloužen až do konce kalendářního roku, jak se všeobecně očekává, a nadále zůstanou v platnosti současná razantní omezení (nebo se ještě víc zpřísní), nabere problematika prostějovského startu v Evropě na aktuálnosti.

„Záležitosti startů českých sportovců na mezinárodní scéně v této mimořádné době řeší s vládou ČR Národní sportovní agentura. Té jsme poslali oficiální žádost a čekáme na její vyřízení, víc bych k tomu zatím nechtěl říkat,“ pověděl alespoň stručně sportovní ředitel vékáčka Miroslav Čada. Objevuje se Prostějovankám světélko sportovní naděje na konci koronavirového tunelu?