Celý jeden měsíc – kromě volných víkendů – teď stráví národní tým volejbalistek České republiky v Prostějově. Zdejší Národní sportovní centrum se stane dějištěm čtyř jeho na sebe navazujících soustředění před květnovou kvalifikací o postup na mistrovství Evropy 2021 i následnou účastí v letošní Evropské lize. První přípravný pobyt startuje v úterý 6. dubna, tedy právě dnes.

Ženský výběr ČR bude v prostějovském NSC trénovat od 6. do 10. dubna., následně 12. až 16. dubna, 19. až 23. dubna a poté v nejdelším úseku bez přerušení od 25. dubna do 5. května. Poslední tři dubnové dny 28., 29. i 30. totiž budou navíc patřit přátelským zápasům s Polskem.

Mezi 6. a 8. květnem pak Češky nastoupí v rámci úvodního kvalifikačního turnaje o ME v lotyšském Daugavpilsu postupně proti domácímu celku, Bosně a Hercegovině i Slovinsku. Načež se naposledy vrátí do Prostějova (9. až 13. května) na soustředění před druhým turnajem kvalifikace kontinentálního šampionátu v Zenici. Poté už budou další tréninkové kempy i jinde, například v Pelhřimově či Praze.

„Řecký kouč našeho nároďáku Giannis Athanasopoulos má k Prostějovu silný vztah, protože zde v minulosti několik let žil se svou partnerkou Sonjou Borovinšek, bývalou blokařkou našeho klubu. Hanácké město si doslova zamiloval, navíc jsme se hodně skamarádili a pomáhal nám tenkrát i trenérsky. Teď jako hlavní lodivod repre ČR se sem rád často vrací také díky tomu, že tu máme Národní sportovní centrum se špičkovými parametry k přípravě. Ostatně i jeho název jasně vypovídá o tom, že má sloužit rovněž k národním účelům,“ říká sportovní ředitel VK Prostějov Miroslav Čada.

Vzhledem ke svému přátelství s Atnanasopoulosem nezištně vypomáhá při organizačním zajištění pobytu českého kolektivu v srdci Hané. „Je i naším velkým zájmem, aby se tady reprezentační tým cítil po všech stránkách co nejlépe a Prostějov tím upevnil své volejbalově dobré jméno. Jen je škoda, že v nominaci tentokrát nemáme žádnou hráčku. Čemuž se ale po nepříliš vydařené klubové sezóně nelze divit,“ připojil Čada s dovětkem, že potřebné zázemí bude mít národní mančaft ČR kromě NSC PV též v nedalekém Hotelu Tennis Club, kde najdou ubytování, stravování i regeneraci.  

 

nominace žen čr na první soustředění v prostějově (6. až 10. dubna)

Nahrávačky: Kateřina Valková (UP Olomouc), Simona Bajusz (Dukla Liberec), Květa Grabovská (KP Brno)

Blokařky: Veronika Trnková (Dukla Liberec, dříve VK Prostějov), Barbora Purchartová, Pavlína Šimáňová (obě Olymp Praha), Ema Kneiflová (UP Olomouc).

Smečařky: Eva Hodanová (Olymp Praha), Lucie Nová (UP Olomouc, dříve VK Prostějov), Eva Svobodová (Dukla Liberec), Magdalena Bukovská (TJ Ostrava), Denisa Pavlíková (KP Brno).

Univerzálka: Klára Žarnovická (TJ Ostrava)

Libera: Veronika Dostálová (Dukla Liberec), Adéla Chevalierová (TJ Ostrava), Daniela Digrinová (KP Brno)

Realizační tým – hlavní trenér: Giannis Athanasopoulos. Asistent trenéra: Jakub Brečka. Kondiční trenér: Lukasz Filipecki. Fyzioterapeutka: Michaela Pachmanová. Lékařka: Radka Bartovičová. Týmový manažer: Miloslav Javůrek.