Od 6. dubna už tři týdny (bez volných víkendů) pobývá volejbalová reprezentace žen České republiky na dlouhém soustředění v Prostějově před květnovou kvalifikací Mistrovství Evropy i následným působením v Golden European League. Probíhající přípravu okoření během čtvrtého tréninkového týdne v Národním sportovním centru Prostějov hned tři přátelské zápasy proti národnímu výběru Polska. Uskuteční se postupně ve středu 28., ve čtvrtek 29. a v pátek 30. dubna, ovšem za zavřenými dveřmi bez přítomnosti diváků i jakékoliv veřejnosti.

 

„Vedle co nejkvalitnější přípravy je naší stěžejní snahou zůstat pokud možno zdraví bez koronavirové nákazy tak, aby covid neohrozil naši společnou přípravu a především blížící se kvalifikační utkání. Proto nechceme nic ponechat náhodě a celou dobu se v Prostějově pohybujeme v takzvané bublině. Na čemž se ani při přátelácích s Polkami nic nezmění,“ vysvětlil hlavní kouč Češek Giannis Athanasopoulos.

Za poslední roky odehrály volejbalistky ČR právě proti polskému týmu již řadu přípravných duelů. „Jde o velice silného soupeře, který nás pokaždé hodně prověří. A vzájemná střetnutí s takovým protivníkem jsou vždy jedině ku prospěchu,“ zdůraznil řecký lodivod našeho národního družstva.

V jeho složení došlo od začátku prostějovského pobytu k dílčím změnám. K původně nominované šestnáctce hráček se od druhého týdne připojily Andrea Kossányiová a Gabriela Orvošová (obě BKS Bielsko-Biala), od třetího týdne pak přibyla Petra Kojdová (UTE Budapešť). Nyní by měly dorazit i Michaela Mlejnková (Allianz Stuttgart) a Magdaléna Jehlářová (Washington University).

Naopak soustředění již skončilo pro mladou Magdalenu Bukovskou, zatímco realizační tým doplnili druhý asistent trenéra Mateusz Zarczynski, kondiční specialista Lukasz Filipecki i statistik Adam Šimonek. „Teď budeme kompletní a v takovém složení vyrazíme vstříc bojům o evropský šampionát,“ doplnil Athanasopoulos, který následně musí vybrat užší nominaci svěřenkyň pro úvodní turnaj kvalifikace ME v Lotyšsku (6. až 8. května).