Už na dostřel se přiblížil květen, což je každoročně měsíc, kdy vedení volejbalového klubu VK Prostějov začíná odtajňovat hráčské složení svého „A-„družstva pro další sezónu. Tentokrát se personální tajenka týká nového soutěžního ročníku 2021/22. A Večerník s časovým předstihem zkouší odhadnout, jak by tradičně obměněný tým mohl vypadat.

„Ke změnám na soupisce našeho áčka určitě dojde, ale pravděpodobně jich nebude mnoho, tak tři nebo čtyři. Každopádně většina holek má smlouvy do konce dubna, proto začneme s postupným zveřejňováním konkrétních jmen – tedy kdo zůstává, kdo odchází a jaké posily jsme získali – jako obvykle až během května,“ říká sportovní ředitel vékáčka Miroslav Čada.

Přesto se dalo z aktuálních rozhovorů i jiných informačních zdrojů vysledovat, koho by se další prostějovské působení mohlo týkat a koho ne. Když k tomu přidáme dobré zákulisní kontakty, jež Večerník ve volejbalovém prostředí dlouhodobě má, můžeme čtenářům poskytnout poměrně ucelenou představu, jak by měl mančaft Hanaček po personálních korekturách vypadat.

Asi bude nejlepší, pokud vše vezmeme napříč jednotlivými posty. Na nahrávce se postupně zlepšuje mladá oddílová odchovankyně Klára Dvořáčková, která by odcházet rozhodně neměla. Naopak zkušenější Iva Šípová je i vzhledem k dlouhodobým zdravotním problémům v ohrožení. A interní zprávy hovoří o tom, že VK na důležité pozici zatoužil po vyšší kvalitě mezi současnými reprezentantkami České republiky. Vítr prý vane z mistrovského severu!

Na bloku se dá očekávat minimálně jedna změna, neboť ostřílená kapitánka Michaela Jurčíková netají svůj záměr dát přednost zahraničnímu angažmá. Aby to bylo stylové, má ji nahradit právě cizinka, dokonce až z jihoamerické země volejbalu zaslíbené! Brzy šestadvacetiletá Kateřina Kvapilová i perspektivní Petra Kožoušková setrvají.

Co klíčový post univerzálky? Často bodující, ale také chybující Gabriela Kopáčová má v Prostějově dlouhodobou smlouvu a určitě dostane ještě šanci prokázat svůj potenciál. Pro lepší zastupitelnost by jí však mělo krýt záda rovněž velice zdatné účko získané na jihu Moravy. Všestrannou Terezu Balákovou bude vhodnější operativně využívat při herních činnostech, v nichž vyniká (přihrávka, obrana v poli).

Ze smečařek v Prostějově pokračují určitě Martina Michalíková a Karolína Fričová, tedy až dosud stabilní členky základní sestavy. A nejspíš i pravidelně střídající Tereza Pluhařová s Anetou Weidenthalerovou, byť se nějaká novinka ani na téhle pozici nedá úplně vyloučit. Totéž platí pro libero, kde Adéla Stavinohová pouhý rok od návratu domů těžko zamíří jinam, leč větší konkurence například zdvojením daného postu by asi neškodila.

Tak co, míříme dobrým směrem? Dozvíte se možná už z příštího vydání…