Loňský ročník ankety Volejbalisté ČR zrušil koronavirus, ten letošní už opět proběhl. Sice v účastnicky mnohem skromnějším počtu a nikoliv v rámci obvyklého galavečera, ale podstatné je, že ocenění za uplynulý soutěžní ročník 2020/21 mohla být slavnostně předána.

Stalo se ve středu 12. května v budově Senátu Parlamentu České republiky. „Jsem rád, že se nám podařilo vyhlásit nejlepší volejbalisty minulé sezóny právě zde, v historických prostorách Senátu. Je to pro nás velká pocta. Pro všechny byla tahle sezóna velmi těžká, protože jsme neměli v hledištích fanoušky. Gratuluji oceněným a věřím, že příští rok se potkáme na galavečeru ve větším počtu,“ shrnul předseda Českého volejbalového svazu Marek Pakosta.

Hlavní kategorie ankety ovládli patrně největší favorité. Volejbalistou ČR se stal potřetí za sebou Jan Hadrava z italské Civitanovy, titul Volejbalistky ČR získala už počtvrté v životě Michaela Mlejnková hrající za německý Stuttgart. „Vůbec jsem to nečekal. Myslím, že by si to zasloužil spíš Džáva (Donovan Džavoronok), já toho moc neodehrál. Byl jsem rád už za nominaci,“ divil se Hadrava. „Každý rok je pro mě tahle cena něčím zvláštním. Je to ocenění za celoroční práci, ale kdyby mi dal letos někdo vybrat, asi bych radši brala titul v německé lize,“ konstatovala Mlejnková.

Nejlepší hráčkou české extraligy byla vyhlášena liberecká blokařka Veronika Trnková, někdejší opora VK Prostějov. Trenérem družstva žen se stal kouč mistrovské Dukly Libor Gálík, Cenu fair play obdržel oddíl z Červeného Kostelce a Cenu za celoživotní dílo převzal Miroslav Nekola.

Prostějovský klub neměl nikoho mezi nominovanými, tím pádem logicky ani mezi laureáty. Teoreticky mohl mít šanci v mládežnických kategoriích, ale ty byly vzhledem ke zrušení veškerých neprofesionálních soutěží z ankety tentokrát vyřazeny.  

 

ANKETA VOLEJBALISTÉ ČR 2020/21

Volejbalista ČR: Jan Hadrava

Volejbalistka ČR: Michaela Mlejnková

Nejlepší hráč české extraligy: Patrik Indra

Nejlepší hráčka české extraligy: Veronika Trnková

Trenér družstva mužů: Jiří Novák

Trenér družstva žen: Libor Gálík

Beachvolejbalový pár mužů: Ondřej Perušič – David Schweiner

Beachvolejbalový pár žen: Barbora Hermannová – Markéta Sluková

Rozhodčí: Vlastimil Kovář

Cena fair play: Volejbal Červený Kostelec

Cena za celoživotní dílo: Miroslav Nekola