Volejbalistky Dukly Liberec získaly nedávno svůj premiérový mistrovský titul za vítězství v nedokončené UNIQA extralize žen ČR 2020/21, jejíž play-off bylo kvůli koronaviru zrušeno. A teď už vedení ambiciózního klubu ze severních Čech zbrojí na příští sezónu.

Svědčí o tom ohlášené příchody dvou velmi kvalitních hráček. Zaujalo především angažování reprezentační nahrávačky ČR Šárky Kubínové, bývalé opory VK Prostějov. Od roku 2016 působila v Olomouci až do podzimu 2019, kdy zkraje rozjetého ročníku trochu nečekaně odešla na mateřskou dovolenou. Nyní se tedy zkušená třiatřicetiletá tvůrkyně hry vrátí po téměř dvouleté pauze k aktivní kariéře.

Momentálně panující ženstvo na české scéně pod vysokou sítí navíc posílí také blokařka Michaela Nečasová. Ta je libereckou odchovankyní, ovšem v létě 2018 přestoupila do TJ Ostrava. Aby mladá (21 let) střeďačka nyní ohlásila návrat do svého mateřského oddílu.

„Ještě sháníme dvě přihrávající smečařky, jména oznámíme co nejdříve,“ uvedl manažer Dukly Pavel Šimoníček. Čtyři nové akvizice totiž budou náhradou za stejný počet odcházejících plejerek, neboť zpod Ještědu míří jinam dosavadní opory Veronika Trnková (blok), Simona Bajusz (nahrávka) i Eva Svobodová (smeč) a smlouva skončila ruské smečařce Angelině Jemelinové. Naopak trenérskou dvojicí nadále zůstávají manželé Libor Gálík a Dita Gálíková, prvně jmenovaný se kromě toho stal i novým sportovním ředitelem jak ženské, tak mužské složky ve VK Dukla.

Jedinou personální změnu zatím zveřejnil klub UP Olomouc. Týká se postu kouče, kde dosavadního lodivoda Petra Zapletala po jeho dvouletém působení na Hané vystřídal jiný někdejší reprezentant České republiky Martin Hroch. Ten dříve vedl „spřátelený“ Sokol Šternberk a poslední dva roky strávil ve francouzském Quimperu. „Petr Zapletal u nás odvedl dobrou práci. Hodně nám pomohl zejména přede dvěma lety, kdy jsme narychlo hledali trenéra ženského týmu po Jirkovi Teplém, jenž musel prakticky ze dne na den skončit ze zdravotních důvodů. Určitě se mu patří za vše poděkovat. Nicméně mu vypršela smlouva a my jsme se rozhodli jít jinou cestou. Chceme plně profesionálního trenéra, který se bude věnovat výhradně práci s týmem, jenž bude mít opět ty nejvyšší sportovní ambice. To Martin Hroch zcela splňuje, navíc jeho práci známe zblízka z jeho působení ve Šternberku,“ řekl předseda úpéčka Jiří Zemánek.