Volejbalové Mistrovství Evropy žen 2021 propukne už za měsíc a týden. Proto je logické, že národní výběry České republiky i Slovenska coby účastníci tohoto vrcholného turnaje se po nepříliš dlouhém období letního volna opět vrací k přípravě. V obou týmech přitom figuruje po jedné hráčce VK Prostějov.

O něco dříve zahájily finální fázi společné tréninkové práce směrem k blížícímu se ME Slovenky, do jejichž nominace opět patří smečařka vékáčka Karolína Fričová. Devatenáctka povolaných plejerek se pod vedením italského kouče Marca Fenoglia sešla v sobotu 10. července v Popradu, kde bude ladit formu před přátelskými duely doma se Španělskem (24. a 25. července) a v Řecku (4. až 6. srpna).

Češky mají sraz právě dnes v Pelhřimově, kde během tohoto týdne proběhne úvodní reprezentační soustředění. Mezi sedmnácti nominovanými volejbalistkami nechybí nová prostějovská posila, nahrávačka Simona Bajusz. A také čtyři bývalé členky VK Veronika Trnková, Andrea Kossányiová, Lucie Nová a Petra Kojdová. Rovněž kolektiv ČR čekají přípravné zápasy, nejprve ve Švýcarsku (24. a 25. července) a poté v rámci mezinárodního turnaje v Maďarsku (6. až 8. srpna).

Zajímavostí je, že se český a slovenský nároďák následně střetnou ve vzájemných přátelácích 11. a 12. srpna v Brně, kde půjde o poslední generálku na letošní šampionát starého kontinentu.

NOMINOVANÉ HRÁČKY – ČESKO

Nahrávačky: Kateřina Valková, Simona Bajusz, Tiziana Baumruková. Blokařky: Veronika Trnková, Pavlína Šimáňová, Ela Koulisiani. Smečařky: Andrea Kossányiová, Michaela Mlejnková, Eva Hodanová, Lucie Nová, Petra Kojdová. Univerzálka: Gabriela Orvošová. Libera: Veronika Dostálová, Adéla Chevalierová, Daniela Digrinová.

NOMINOVANÉ HRÁČKY – SLOVENSKO

Nahrávačky: Barbora Koseková, Anna Kohútová, Lucia Sedláčková. Blokařky: Jaroslava Pencová, Michaela Abrhámová, Tereza Hrušecká, Ema Smiešková, Katarína Körmendyová. Smečařky: Nikola Radosová, Mária Žernovič, Karin Palgutová, Karolína Fričová, Romana Hudecová, Dominika Drobňáková. Univerzálky: Karin Šunderlíková, Romana Krišková. Libera: Michaela Španková, Skarleta Jančová, Ema Magdinová.