Dvojnásobné zastoupení má volejbalový klub VK Prostějov na předevčírem zahájeném Mistrovství Evropy dívek U16 v maďarské Nyíregyháze a slovenském Humenném. Šampionát konaný od soboty 10. do neděle 18. července absolvují hlavní kouč starších žákyň České republiky Aleš Novák (současně šéftrenér mládeže ve vékáčku) a blokařka národního výběru ČR Julie Bažó (od nové sezóny bude posilou Hanaček z Bedřichova).

Mladé Češky absolvovaly dlouhodobou přípravu s několika soustředěními, z nichž jedno proběhlo v Národním sportovním centru Prostějov. Poslední přátelské duely odehrály talentované volejbalistky naší země v Polsku proti tamním vrstevnicím. Nejprve v neoficiálním střetnutí triumfovaly 4:1 (25:21, 25:19, 15:12, 15:5, 12:15), následně v oficiálním utkání podlehly 1:3 (23:25, 19:25, 25:18, 20:25).
Julie Bažó patřila do základní sestavy, Aleš Novák byl spokojen. „Šlo o velice dobré a přínosné zápasy s kvalitním soupeřem, které nám toho dost ukázaly. Věřím, že do začátku mistrovství bude naše forma ještě gradovat a během vrcholného turnaje předvedeme lepší výkony než teď,“ říkal zkušený lodivod.
Kontinentální dostaveníčko pro děvčata do 16 let odstartovalo českým reprezentantkám 10. července proti domácím Maďarkám. Dále narazily v jedné ze dvou šestičlenných základních skupin na Turecko (11. 7.), nyní je čekají Belgie (12. července), Rusko (14. července) a Polsko (15. července). Dva nejlepší celky v pořadí grupy postoupí do semifinále, týmy na 3. a 4. místě si zahrají o konečnou 5. až 8. pozici, družstvům na 5. i 6. příčce akce skončí.
„Naším hlavním cílem je neodjíždět ze šampionátu domů hned po základní části, to znamená být ve skupině nejhůře čtvrtí. Zároveň si však myslím, že pokud holky předvedou to, na co výkonnostně mají, tak můžeme zabojovat o medaili. Ano, v nejsilnější evropské konkurenci jde o hodně odvážnou metu. Ale nechceme na tak důležitý turnaj odjíždět s přehnanou skromností, naopak je potřeba být odvážní,“ zdůraznil Aleš Novák.
Závěrečné bitvy ME U16 přijdou na řadu o víkendu 17. a 18. července, o celé akci budeme podrobně informovat!