Dlouhých třináct sezón za sebou působily volejbalistky VK Prostějov na evropské pohárové scéně. V uplynulém ročníku české UNIQA extraligy žen však obsadily až sedmé místo, a protože si účast v klubových pohárech starého kontinentu zajistilo pět nejlepších celků konečného pořadí, budou Hanačky mezi touto smetánkou po mnoha letech chybět.

Hned v úvodní sezóně po svém vzniku hrál prostějovský tým nejvyšší tuzemskou soutěž 2007/08, leč na start v Evropě ještě logicky neměl právo. Po obsazení čtvrté extraligové příčky měl tehdy jít do Challenge Cupu, ale vzhledem ke svým vysokým ambicím, výrazně posílenému hráčskému kádru i ekonomickému zajištění dostal divokou kartu k účasti v elitní Champions League.

Její základní skupinovou fázi (výjimečně jen kvalifikační část) pak opakovaně absolvoval během celé jedné dekády své krátké, ovšem mimořádně úspěšné historie. Než v posledních letech kopíroval jeho národní ústup ze slávy mistrovských titulů na nižší pozice v lize také mezinárodní přesun z Ligy mistryň do CEV Cupu a naposledy Vyzývacího poháru.

A nyní tedy vékáčko zůstane bez jakéhokoliv evropského poháru. „Tuhle skutečnost však nebereme nijak tragicky. Uplynulá sezóna našemu ženskému družstvu příliš nevyšla, což je prostě fakt, se kterým je potřeba se vyrovnat. Od mezinárodních zápasů si dáme jeden rok přestávku a pevně věřím, že se zkvalitněným kolektivem v novém ročníku na postup do Evropy znovu zaútočíme,“ uvedl předseda správní rady VK Petr Chytil.

Los volejbalových evropských pohárů 2021/22 proběhl už před časem v Lucemburku a oddílovým zástupcům ČR v ženské kategorii přisoudil následující protivníky: Dukla Liberec – účast v jedné z pěti základních skupin Champions League (soupeře se dozví později), Olymp Praha – v šestnáctifinále CEV Cupu proti TS Volley Düdingen (Švýcarsko), UP Olomouc – v šestnáctifinále CEV Cupu proti poraženému z předkola Champions League ŽOK Bělehrad (Srbsko) vs. Jedinstvo Brčko (Bosna a Hercegovina), Šelmy Brno – v šestnáctifinále Challenge Cupu proti vítězi 1. kola Steelvolleys Linec (Rakousko) vs. VBC Chesaux (Švýcarsko), TJ Ostrava – v 1. kole Challenge Cupu proti VK Kanti Schaffhausen (Švýcarsko).