Nadcházející ročník volejbalových soutěží České republiky 2021/22 už má svou podobu. V jednotlivých ligách bylo stanoveno jak týmové obsazení, tak hrací systém, většinou také termínová listina zápasů včetně kompletního rozlosování. Pojďme se tedy podívat, co v nové sezóně čeká volejbalistky VK Prostějov i TJ OP Prostějov všech věkových kategorií, pokud naplánovaný program znovu nezredukuje či přímo nezruší koronavirus.

UNIQA EXTRALIGA ŽEN
Družstvo: VK Prostějov.
Soupeři: Liberec, Olymp Praha, Olomouc, Šelmy Brno, Ostrava, KP Brno, Přerov, Frýdek-Místek, Šternberk.
Los v úvodu soutěže: 1. kolo (sobota 25. září) Prostějov – Šternberk, 2. kolo (čtvrtek 30. září) Ostrava – Prostějov, 3. kolo (sobota 2. října) Prostějov – Olymp Praha.
Komentář Večerníku: Mezi tuzemskou elitou se nic podstatného nezměnilo. Extraliga má stejné startovní pole jako loni, začne již koncem září, snad dojde normálně na nadstavbu i na play-off. Vzhledem k obnovenému zavedení baráže o záchranu ale vzroste mela ve spodních patrech tabulky, posílené vékáčko myslí na jeho lepší střed.

DRUHÁ LIGA ŽEN
Družstva: VK Prostějov B, TJ OP Prostějov.
Soupeři: Šelmy Brno B, Svitavy, Šlapanice, Juliánov, Česká Třebová, Kroměříž.
Los v úvodu soutěže: 1. a 2. kolo (sobota 2. října) Kroměříž – VK Prostějov B a Šlapanice – OP Prostějov, 3. a 4. kolo (sobota 16. října) VK Prostějov B – Juliánov a OP Prostějov – Česká Třebová, 5. a 6. kolo (sobota 23. října) Svitavy – VK Prostějov B a Juliánov – OP Prostějov.
Komentář Večerníku: Stejně jako v minulém roce, kdy druholigové boje kvůli covidu ani nezahájily, se oba zástupci našeho okresu ocitli v osmičlenné skupině C s některými jinými celky oproti minulosti. Vzájemná derby mezi béčkem VK a ópéčkem proběhnou (snad) 6. listopadu a 19. února, oba kolektivy se budou chtít především v klidu udržet.

EXTRALIGA JUNIOREK
Družstvo: VK Prostějov.
Soupeři: Olymp Praha, KP Brno, Liberec, Ostrava, Šternberk, Přerov, Frýdek-Místek, Plzeň, České Budějovice, Lvi Praha, Mikulova Praha, Chodov, Střešovice, Lanškroun.
Los v úvodu soutěže: 1. turnaj (sobota 9. a neděle 10. října v Brně) KP Brno – Prostějov, Chodov – Prostějov, Střešovice – Prostějov a Plzeň – Prostějov.
Komentář Večerníku: Nejvyšší ligu juniorek s patnácti mančafty opět čeká turnajový formát, mladé Hanačky odstartují v rozřazovací skupině A na jihu Moravy. Ambice vékáčka se po zrušeném minulém ročníku a nedohraném předchozím složitě odhadují, sahat by však mohly někam do klidného středu pořadí.

EXTRALIGA KADETEK
Družstvo: VK Prostějov.
Soupeři: Olymp Praha A, KP Brno, Liberec, Ostrava, Šternberk, Přerov, Frýdek-Místek, VAM Olomouc, Plzeň, České Budějovice, Mikulova Praha, Chodov, Střešovice, Orion Praha, Olymp Praha B, Hradec Králové, Kralupy, Dobřichovice, Havlíčkův Brod.
Los v úvodu soutěže: 1. turnaj (sobota 2. a neděle 3. října v Brně) KP Brno – Prostějov, Dobřichovice – Prostějov, Olymp Praha B – Prostějov a Přerov – Prostějov.
Komentář Večerníku: Rovněž extraliga kadetek se bude zase hrát turnajově, ovšem při ještě vyšším počtu dvaceti zúčastněných souborů. Prostějovská děvčata se do bitev široké národní smetánky odpíchnou zkraje října na brněnské palubovce s jasným cílem pohybovat se v popředí celkové tabulky a útočit na postup do závěrečného Final Six.

PRVNÍ LIGA KADETEK
Družstvo: VK Prostějov B.
Soupeři: Svitavy, Boskovice, Česká Třebová, Lanškroun, Polička.
Los v úvodu soutěže: 1. a 2. kolo (sobota 2. října) Prostějov B – Polička, 3. a 4. kolo (sobota 9. října) Prostějov B – Svitavy, 5. a 6. kolo (sobota 23. října) Česká Třebová – Prostějov B.
Komentář Večerníku: Starší žákyně vékáčka budou tradičně sbírat potřebné zkušenosti ve druhé nejvyšší kadetské soutěži proti věkově starším sokyním. Pod hlavičkou oddílového béčka U17 jim primárně půjde o dvě věci: odvádět kvalitní výkony a nesestoupit.

KRAJSKÉ PŘEBORY
Nejnižší soutěže na své přesné obsazení i los zatím čekají stejně jako České poháry. Každopádně by v KP juniorek měl znovu působit kolektiv TJ OP Prostějov, zatímco VK Prostějov opět vyšle svá družstva do KP starších žákyň (dva nebo tři) i KP mladších žákyň (jeden). Více podrobností přineseme během léta či nejpozději před začátkem daných soutěží.