Jak známo, dvě volejbalistky VK Prostějov bojují na probíhajícím Mistrovství Evropy žen 2021 se svými reprezentačními týmy. Nahrávačka Simona Bajusz s výběrem České republiky, smečařka Karolína Fričová s družstvem Slovenska.

Mnohem víc toho zatím stihly Češky. Klíčové bylo, že vítězně zvládly důležitý vstup do turnaje, když otočily nepříznivý vývoj proti Španělsku na 3:1. „Je super, že se nám povedlo ten zápas otočit. Španělky hrají velmi rychle a chvilku nám trvalo, než jsme na ně našly recept. Pak jsme se uklidnily, což bylo klíčové,“ říkala univerzálka a někdejší členka vékáčka Petra Kojdová, jež výrazně přispěla k obratu.

Ten se už bohužel nepovedl v duelu s favorizovaným Německem, tahle vyrovnaná bitva skončila porážkou 1:3. „Myslím si, že jsme podaly dobrý výkon. Němky patří ke špičce evropského volejbalu a my jsme s nimi držely krok. Škoda, že se nám nepovedlo vyválčit tiebreak,“ zalitovala další bývalá plejerka hanáckého klubu a současná kapitánka nároďáku ČR Andrea Kossányiová.

Ve třetím střetnutí narazily svěřenkyně Ioannise Athanasopoulose na další silný kolektiv z Polska. Výsledek? Druhá prohra 1:3, ovšem tentokrát ze slibného vstupu včetně získaného prvního setu. Simona Bajusz v úvodních dvou soubojích jen kratičce naskočila z lavičky v rámci taktického střídání místo nahrávačské jedničky Kateřiny Valkové, proti Polkám strávila takto na palubovce téměř celou druhou sadu.

Na rozdíl od českého mančaftu Slovenky nezvládly pro ně stěžejní zahajovací mač šampionátu s Maďarskem, kterému podlehly 1:3. „Jsme zklamaní. Byl to důležitý zápas a my nehráli dobře, udělali hodně chyb a nedodržovali pokyny,“ dával italský kouč SR Marco Fenoglio logicky průchod nespokojenosti.

Karolína Fričová odehrála coby střídající poměrně značnou část utkání, zaznamenala tři body útokem a excelovala na přihrávce, kde měla vynikající úspěšnost dvaadevadesát procent. Ani tenhle příspěvek však k úspěšnému startu do kontinentálního šampionátu nepomohl.

 

ME ŽEN 2021 – DOSAVADNÍ VÝSLEDKY ČR A SR

ZÁKLADNÍ SKUPINA B (Plovdiv)

Česko – Španělsko 3:1 (-22, 20, 22, 20), Simona Bajusz 0 bodů – krátce střídala.

Česko – Německo 1:3 (-23, 20, -23, -21), Simona Bajusz 0 bodů – krátce střídala.

Česko – Polsko 1:3 (20, -15, -21, -18), Simona Bajusz 0 bodů – střídala na delší dobu.

Průběžné pořadí skupiny B (po sobotě): 1. Polsko 9 bodů (skóre 9:2), 2. Bulharsko 6 (6:0), 3. Německo 3 (4:4), 4. Česko 3 (5:7), 5. Španělsko 0 (1:6), 6. Řecko 0 (0:6).

ZÁKLADNÍ SKUPINA C (Zadar)

Slovensko – Maďarsko 1:3 (-20, -23, 20, -18), Karolína Fričová 3 body (3 útoky při úspěšnosti 30 procent, úspěšnost přihrávky 92 procent!) – opakovaně střídala.

Průběžné pořadí skupiny C (po sobotě): 1. Chorvatsko 6 (6:0), 2. Maďarsko 4 (5:4), 3. Itálie 3 (3:0), 4. Švýcarsko 2 (3:5), 5. Slovensko 0 (1:3), 6. Bělorusko 0 (0:6).