Určitý předěl v pokračující přípravě volejbalistek VK Prostějov na blížící se soutěžní ročník 2021/22 znamenaly úvodní dva přátelské duely, jež družstvo absolvovalo v domácím prostředí haly Národního sportovního centra PV. Dvouzápasová náhrada za zrušený turnaj v Přerově byla jasným znamením, že tréninkové zaměření se z předtím spíš kondičního výrazně překlopilo do pilování týmové souhry.

 

Vstupnímu přípravnému střetnutí v pátek odpoledne s Přerovem předcházela necelá hodina společného trénování ve formě modelovaných herních situací. Pak si oba mančafty daly krajský derby přátelák, v němž bylo vékáčko – navzdory občasným výkyvům – jednoznačně lepší poměrem 25:17, 25:19, 25:19.

Totéž platilo o den později, když Hanačky v sobotním dopoledni o třídu předčily Frýdek-Místek během klasického přátelského souboje. Viditelně kvalitnější výkon určil hladký výsledek 25:20, 25:18 a 25:12, který protivnice zkorigovaly následným ziskem dodatečné čtvrté sady 20:25.

„Vzhledem k dosavadní víc kondiční přípravě včetně soustředění v Jeseníkách z minulého týdne jsme dosud nestihli tolik herních tréninků, navíc ještě nejsme kompletní a dělali jsme spíš jednoduché věci. Přesto už byl nejvyšší čas absolvovat nějaké zápasy, vždyť do startu extraligy zbývají jen čtyři týdny,“ upozornil hlavní kouč žen VK Miroslav Čada.

„Zejména úvodní duel proti Přerovu tak provázela z naší strany logická nejistota, holky dělaly dost chyb, nedodržovaly úplně systém a volejbalově to nebylo nic moc. Druhý den s Frýdkem šel výkon už nahoru, první tři sety byly na dané období určitě solidní,“ hodnotil Čada. „V sobotu pomohlo nastoupení Martiny Michalíkové, která v pátek chyběla a následně dodala potřebnou jistotu na přihrávce. Svůj velký potenciál ukázala Raquel Löff da Silva, dobře se prezentovala mladá Míša Smolková, jež může být platnou posilou. A proti Frýdku-Místku se dařilo Klárce Dvořáčkové,“ přemítal ostřílený lodivod.

Konfrontaci se soupeři z nižších pater elitní české soutěže dohodl pro zápasovou overturu záměrně. „Zatím nejsme v dostatečné volejbalové pohodě, proto by teď nebylo vhodné hrát proti nějakým silnějším mančaftům. Náročnost se bude zvyšovat při dvou turnajích před začátkem sezóny.“ Za důležité považoval dát prostor v obou mačích všem přítomným svěřenkyním. „Je dobře, že nastoupila i Gábina Kopáčová, byť ještě není zdaleka fit,“ zmínil Čada.

Nyní se před prostějovským výběrem otevírá období intenzivní práce na sehrávání kolektivu. „Kondici budeme dál dělat, ale už méně. Přednost dostane hra, přičemž v nejbližším týdnu máme na programu jen tréninky bez dalších zápasů. Ty přijdou na řadu až o druhém zářijovém víkendu na turnaji v Brně a týden nato při dalším turnaji v Olomouci, což bude generálka na ligu,“ potvrdil stratég.

Uprostřed tohoto týdne přitom áčko VK konečně dostane kompletní hráčské složení. „Kája Fričová se k nám po vyřazení Slovenska z mistrovství Evropy připojí ve středu prvního září a Simča Bajusz po vypadnutí České republiky dorazí o den později. Holky by po reprezentačním zápřahu asi potřebovaly delší oddech, také o něj žádaly. Úvod soutěže se však rychle blíží, není času nazbyt a my je tady potřebujeme v rámci možností co nejdříve právě kvůli zmíněnému sehrávání celého družstva,“ zdůraznil Miroslav Čada.