Čtyři dny před startem aktuálního ročníku nejvyšší národní soutěže volejbalistek uspořádal klub VK Prostějov oficiální tiskovou konferenci na jasné téma nová sezóna. V konferenčním sálu Národního sportovního centra PV zasedli před novináře předseda správní rady Petr Chytil, hlavní trenér a sportovní ředitel Miroslav Čada a kapitánka Simona Bajusz, setkání se zástupci médií moderoval manažer marketingové agentury TK PLUS Tomáš Cibulec.

 

„Když udělám krátký exkurz do historie, tak asi každý vnímá, že náš klub zažil slavnou éru zisku deseti mistrovských titulů v řadě i deseti Českých pohárů a dlouholetého působení v evropské Champions League. V posledních letech se pohybujeme spíš ve středu UNIQA extraligy ČR a snažíme se vychovávat co nejvíc vlastních odchovankyň pro ženský A-tým z výborně fungujícího systému našich mládežnických výběrů. Tahle perspektiva je pro nás do budoucna velmi důležitá,“ otevřel tiskovku Petr Chytil.

„V minulé sezóně jsme však v lize obsadili až sedmé místo, s čímž logicky nepanovala spokojenost. Proto jsme si řekli, že provedeme dílčí změny v hráčském kádru se záměrem jej zkvalitnit a znovu se pohybovat v horní polovině tabulky. Což je náš cíl pro nadcházející soutěžní ročník. Součástí snahy o pozvednutí úrovně se stal i návrat Miroslava Čady na místo hlavního kouče, tím pádem má realizační tým velmi podobné složení jako v úspěšných dobách. Všemi těmito změnami jsme se snažili kolektiv oživit tak, aby zamířil zpátky k horizontu české špičky v ženské kategorii,“ navázal Chytil.

Ostřílený lodivod poté představil hráčský kádr včetně nových akvizic, shrnul absolvovanou přípravu a nastínil své představy o výkonech i výsledcích v ročníku 2021/22. K obsahu rozhovoru, který jsme zveřejnili už včera, přidal jednu odvážnou vizi. „Souhlasím s Petrem, že hlavním cílem je umístění v horní polovině extraligové tabulky, to znamená do čtvrté příčky. Tajně pak sníme o postupu do semifinále,“ řekl Miroslav Čada.

Několik postřehů připojila také nová kapitánka VK. „Nálada v týmu je dobrá. Myslím si, že máme velkou šanci pohybovat se v české lize na předních příčkách. A doufám, že se nám to i povede, byť se pořád ještě sehráváme. Moc se těším na první soutěžní zápas proti Šternberku, určitě půjdeme za výhrou. Naše domácí hala je krásná, trénovala jsem tady už dříve během přípravy s reprezentací ČR. Věřím, že se nám v Národním sportovním centru bude dařit,“ pověděla Simona Bajusz.

Po skončení reprezentačních povinností (včetně startu na mistrovství Evropy) a zapojení do přípravy v Prostějově si natáhla břišní sval, který následně musela léčit. „Až od pondělí trénuju naplno. Ještě uvidíme podle výsledků sono vyšetření, ale cítím, že plné uzdravení je na dobré cestě,“ prozradila členka tuzemského nároďáku o svém zranění. Na soupeřky z UNIQA extraligy si věří. „Největší favorit je Liberec, odkud jsem přišla. Má hodně zkušených hráček, jež působily i v zahraničí, ostatní družstva včetně našeho jsou spíš mladší. A jsem přesvědčená, že je můžeme porážet, bojovat s nimi o vysoké umístění. Samozřejmě pokud zůstaneme zdravé a budeme hrát dobrý volejbal, na jaký máme,“ nahlížela Bajusz do příštích týdnů i měsíců.

„Rozhodně chceme skončit o několik stupínků výš oproti minulému ročníku. Těžko se mi přesně porovnává síla jednotlivých účastníků české extraligy, ale každopádně platí uvedený cíl pohybovat se i umístit v lepší půlce tabulky. S tím, že na Mirkem zmíněný boj o semifinále v našich interních plánech rovněž pomýšlíme. Zásadní je dobrý zdravotní stav hráček a především to, aby vzhledem ke covidu mohla soutěž normálně proběhnout od začátku až do konce,“ uvažoval Petr Chytil. „A určitě chceme moc poděkovat Statutárnímu městu Prostějov, Olomouckému kraji i všem dalším partnerům, kteří podporují prostějovský volejbal,“ zdůraznil šéf vékáčka na závěr.