Neporazit na úvod UNIQA extraligy žen ČR 2021/2022 mladičký celek Sokola Šternberk? To by pro volejbalistky VK Prostějov znamenalo hned zkraje nové sezóny velmi nepříjemné klopýtnutí. Nic takového se ale nestalo, favorizovaný kolektiv měl sobotní zápas bezpečně pod kontrolou. A v novém domácím prostředí Národního sportovního centra PV založil své bodové konto v započatém ročníku nejvyšší tuzemské soutěže potřebnými třemi přírůstky.

Stěžejní byl už sám start duelu, který papírově silnější tým naprosto ovládl. „První zápas sezóny vždy bývá nervózní, proto jsme se na začátek hodně zaměřili. I když stál proti nám relativně slabší soupeř, nechtěli jsme nic podcenit a vyplatilo se. Hra ještě není optimální, na druhou stranu důležitý je výsledek 3:0,“ zdůraznil kouč žen VK Miroslav Čada.

Po kralování úvodní sadě rozdílem dvou tříd 25:12 však nastaly problémy. Sokolky náhle kousaly, trestaly prostějovské polevení a až do stavu 20:22 se většinu času držely o kousek vepředu. „Tam to vzala na sebe Kája Fričová, právě její úspěšné útoky zařídily klíčový obrat koncovky. Pro celé utkání byl rozhodující,“ okomentoval Čada významnou otočku na 25:23.

Ve třetí části se pak dění na palubovce vrátilo do předchozích herních kolejí jasné prostějovské převahy (25:13). „Kromě toho slabšího druhého setu jsme byli jednoznačně lepší ve všech činnostech. Drželi jsme kvalitní přihrávku a v porovnání s mladými protihráčkami dělali podstatně míň chyb tím, že jsme hosty dostávali pod tlak,“ analyzoval zkušený lodivod.

Leč jeho spokojenost měla své meze. „Zase jsme se po komplikacích v přípravě posunuli trochu dopředu, na pokrocích v sehranosti i výkonnosti pracujeme každý den. S tak dobrým příjmem jako dnes jsme ale měli být ještě efektivnější v útoku, právě zakončení musíme nejvíc zlepšit.“

Hladké překonání šternberské překážky s věkovým průměrem okolo dvaceti let je nutné brát jako splněnou povinnost. „Ano, tohoto protivníka jsme prostě potřebovali porazit za tři body. Povedlo se – a teď jedeme dál. Čekají nás těžší zápasy v Ostravě a s Olympem, i v nich samozřejmě chceme bodovat,“ přemítal Čada.

Recept na další příznivé výsledky je zřejmý. „Na trénincích se snažíme o individuální a především týmové zlepšování, což je následně potřeba přenést do utkání. Dneska bylo dobře, že všechny holky, které nastoupily v základu či naskočily během střetnutí, vnesly do našeho výkonu něco svého pozitivního. Objevily se tam pochopitelně i chyby, to je v současné fázi normální. Nicméně cíl máme jasný: jít krok za krokem dopředu,“ potvrdil Miroslav Čada logický směr.

 

UNIQA EXTRALIGA ŽEN

1. kolo: Liberec – Přerov 3:0 (+2, +7, +15). Nejvíce bodů: Kojdová 11, Kohoutová 10, Šotkovská 9, Nečasová 6 – Hutchinson 13, Baláková 8, Mcclelan 7, Gardner 3 * Olymp – Šelmy 3:2 (-2, +10, -2, +2, +6). Nejvíce bodů: Neumannová 17, Brichtová 17, Virtová 14, Lukešová 13 – Faltínová 18, Širůčková 14, Komárková 13, Borovcová 12 * Královo Pole – Ostrava 2:3 (+3, +2, -14, -8, -2). Nejvíce bodů: Sweet 20, Pavlíková 18, Bukovská 11, Koulisiani 9 – Kotlabová 21, Štrbová 15, Jedličková 10, Neciporuka 9 * Prostějov – Šternberk 3:0 (+13, +2, +12). * Frýdek-Místek – Olomouc 0:3 (-5, -6, -11). Nejvíce bodů: Ulumbelashvili 10, Šnellyová 8, Petrová 4, Diatková 4 – Babic 14, Blanco 13, Šepelová 12, Mostsitska 9.

KAM PŘÍŠTĚ:

2. kolo, čtvrtek 30. září 17.00 hodin:

Liberec – Šelmy (18.00), Přerov – Olomouc, Šternberk – Frýdek-Místek, Ostrava – Prostějov, Olymp – Královo Pole.

3. kolo, sobota 2. října 17.00 hodin:

Olomouc – Šternberk (čtvrtek 21. října, 18.00), Královo Pole – Liberec (18.30), Přerov – Šelmy, Prostějov – Olymp, Frýdek-Místek – Ostrava.

 

Ve čtvrtek do Ostravy

 Po domácí derby premiéře se Šternberkem čeká volejbalistky VK Prostějov střetnutí 2. kola UNIQA extraligy žen ČR 2021/2022 na venkovním hřišti. Konkrétně v hale TJ Ostrava, kde nastoupí ve čtvrtek 30. září od 17.00 hodin. Oba nadcházející soupeři se utkali poměrně nedávno, když v rámci přípravného turnaje Grand Prix Brno vyhrály Severomoravanky 3:1 (23, -22, 15, 15). „První dva sety byly vyrovnané, potom už měly soupeřky navrch. Ale nám chyběly některé hráčky, nenastoupili jsme zdaleka kompletní,“ zavzpomínal kouč vékáčka Miroslav Čada. Ostravský celek stále vede někdejší reprezentační trenér Češek Zdeněk Pommer, jemuž se během léta výrazně obměnil kádr. Dorazila například členka lotyšského nároďáku Petra Nečiporuka, slovenská reprezentantka Skarleta Jančová či známá tuzemská univerzálka Sandra Kotlabová, ke stabilním oporám TJ patří Anna Pospíšilová, Andrea Štrbová nebo Kateřina Zemanová. „Družstvo Ostravy mělo výbornou minulou sezónu, před aktuálním ročníkem však prošlo řadou změn. Řekl bych, že společně s dalšími patří do vyrovnané skupiny týmů, které by se v lize měly prát o druhé až sedmé místo. Doma bývá tradičně silné, ale v případě našeho dobrého výkonu určitě nejsme bez šance na příznivý výsledek. Ve čtvrtek chceme bodovat,“ uvažoval Čada.

 

00 lista 20 21