Až na jih Čech cestovaly mladé volejbalistky VK Prostějov věkové kategorie U20 na turnaj druhého kola extraligy juniorek ČR 2021/22. Prostřední skupina B o 6. až 10. místo se hrála v Českých Budějovicích, kde Hanačky závěrečným vítězstvím splnily aspoň základní výsledkový cíl.

Tím bylo nesestoupit do spodní grupy C, to znamená neskončit v béčkovém kvintetu poslední. Což ale přesně hrozilo, neboť družstvo vékáčka postupně podlehlo Plzni 1:3, domácímu celku 0:3 a Brnu stejně hladkým poměrem. Pak už zbýval jen závěrečný duel proti Frýdku-Místku, tedy přímý souboj o devátou příčku. A ten se naštěstí povedlo vyhrát 3:1.

„Velká škoda byla hned prvního utkání s Plzní, v němž jsme získali úvodní set a dobře rozjetý měli i druhý a čtvrtý. Bohužel se nám nepovedlo udržet slibné vedení, soupeř zápas otočil. Následně jsme pouze částečně stačili jak Budějovicím, tak Brnu, protivníci byli lepší. A nakonec holky vybojovaly hodně důležitou bitvu s Frýdkem, protože spadnout do céčka by bylo z hlediska sestupových starostí nepříjemné,“ oddechl si trenér prostějovských juniorek Zdeněk Sklenář.

Zatím jeho svěřenkyně udržely v průběžném extraligovém pořadí velmi solidní osmou pozici, ovšem tabulka soutěže ještě není kompletní kvůli covidově odloženým střetnutím Šternberka ve skupině A. „V každém případě se chceme alespoň jednou ve zbytku sezóny dostat do elitního áčka, a to ze tří důvodů. Abychom neměli vůbec žádné problémy se záchranou. Abychom se ještě zapojili do boje o postup na závěrečný turnaj o medaile Final Six. A protože si myslím, že holky na minimálně jednu účast v horní pětce výkonnostně mají,“ řekl Sklenář s tím, že optimální pokus útočit nahoru budou Hanačky mít hned v nejbližším dějství. Proběhne totiž během druhého lednového víkendu v domácím prostředí Národního sportovního centra Prostějov.

 

Extraliga juniorek ČR 2021/22, 2. kolo, skupina B (České Budějovice) – výsledky VK Prostějov: Plzeň 1:3 (25, -22, -21, -19), České Budějovice 0:3 (-20, -17, -22), Brno 0:3 (-13, -11, -23), Frýdek-Místek 3:1 (16, 23, -11, 26). Pořadí: 1. Brno 12, 2. Plzeň 9, 3. České Budějovice 6, 4. VK Prostějov 3, 5. Frýdek-Místek 0.

Extraliga juniorek ČR 2021/22 – průběžné pořadí po 2. kole: tabulka není kompletní vinou odložených zápasů Šternberka, tým VK Prostějov je každopádně osmý se ziskem patnácti bodů.