12. ledna 1952 se v Olomouci narodil Pavel Navrátil, který většinu svého života nedílně spojil s volejbalem a od vzniku VK Prostějov v roce 2007 nepřetržitě až dosud je lékařem A-týmu žen v tomto klubu. Ve středu oslaví kulaté jubileum – sedmdesáté narozeniny.

 

Profesně je Pavel celou kariéru lékařem s odborností na gastroenterologii. Vedle svého doktorského povolání se však průběžně a s velkým nadšením vždy věnoval sportu, své vášni i koníčku v jednom.

Už jako mládenec začal hrát volejbal, za Agrostroj Prostějov nastupoval v dorostenecké lize a poté za Slávii VŠ Olomouc i v mužské extralize, dostal se také do výběru Moravy U23.

Coby trenér vystudoval I. třídu volejbalu na FTVŠ Bratislava, absolvoval mezinárodní trenérské kurzy FIVB a stal se držitelem diplomů FIVB i MOV. Nějaký čas byl též rozhodčím, jakožto čárový absolvoval například zápasy československé reprezentace žen proti Kubě, Nizozemsku či Itálii.

Hodně času věnoval rovněž funkcionářské činnosti pod vysokou sítí. Neuvěřitelných dvaatřicet let dělal předsedu Okresního volejbalového svazu Prostějov, šest roků šéfoval i Krajskému volejbalovému svazu Olomouc a mimo jiné se stal místopředsedou OV ČSTV.

Nejbohatší je však rozhodně jeho lékařské působení ve sportovním prostředí. Co se týká volejbalu, ještě dlouho před nástupem do vékáčka doktoroval v TJ OP Prostějov a dva roky dokonce i v reprezentačních družstvech kadetek a juniorek Československa.

Kromě toho ale vydatně nahlédl také do jiných odvětví: do fotbalu (mládež i muži SK LeRK Prostějov, mládež i muži SK Sigma Olomouc, národní mládežnické výběry i ženy ČR), do basketbalu (BK Olomoucko), do atletiky, lyžování (RH Kutná Hora) nebo do nohejbalu (mistrovství světa, Světový pohár).

Navrátil je navíc nositelem medaile Dr. Otakara Koutského za rozvoj volejbalu, čestným členem Krajského volejbalového svazu Olomouc, držitelem Ceny města Prostějova, nositelem zlaté plakety prof. MUDr. Jana Janského i Zlatého kříže 3. stupně za 80 odběrů jako bezpříspěvkový dárce krve, držitelem plakety České unie sportu za zásluhy o spolkovou tělovýchovu a sport na Prostějovsku i spoluautorem Zlaté knihy volejbalu.

Tento vskutku renesanční člověk a kamarád se tedy nyní dožívá významného životního milníku, k němuž mu srdečně gratulují všichni přátelé nejen z volejbalového prostředí a klub VK Prostějov, připojuje se samozřejmě i redakce Večerníku. Pavle, buď stále zdráv a vychutnávej dál plnými doušky krásy života!