Začátek kalendářního roku 2022 vyšel volejbalistkám VK Prostějov přímo na hřišti výborným způsobem. Jedno derby, druhé derby – a ze dvou úvodních střetnutí po svátcích vytěžily maximum možného!

Značnou důležitost pro celé vékáčko mělo první čtvrtfinále Českého poháru žen 2021/22 na půdě rivalského UP Olomouc. Po naprosto vyrovnaném vzájemném duelu ligy před Vánocemi žila víra, že tradiční protivník je porazitelný, která se stoprocentně potvrdila. A povedlo se domů odvézt velmi nadějný výsledek pro odvetu 1:3 (13, -25, -13, -13)!

Zahajovací sadu čtvrtečního šlágru však prostějovský tým vyloženě pokazil. „Byl jsem dost naštvaný, protože jsme během delšího zápasového volna hodně pracovali, měli jen málo svátečního volna a pak předváděli v natolik zásadním utkání tak špatný výkon,“ naznačil hlavní trenér Miroslav Čada, že za vstupní část svěřenkyně nijak nešetřil.

Jeho zvýšený hlas padl na úrodnou půdu. Od druhého dějství se hosté výrazně zlepšili, neustále vedli a místy měli opravdu velký náskok (10:17, 19:23). Ten ale vinou herních propadů opakovaně ztráceli (18:18), v dramatickém závěru neproměnili tři setboly za sebou (21:24), vzápětí sami jednomu čelili (25:24). Aby klíčový úsek přece jen urvali pro sebe (25:27).

„Ve druhém setu šel náš výkon nahoru, jenže jsme se nedokázali vyvarovat dlouhých bodových újezdů a málem za ně zaplatili. Kdybychom tuhle sadu ztratili a soupeř vedl 2:0, zápas by se otáčel vzhledem k jeho vývoji strašně složitě. Naštěstí jsme to těsně zvládli, což nás do dalšího průběhu nakoplo správným směrem,“ oddechl si Čada.

Třetí i čtvrtý díl už jednoznačně patřily jeho kolektivu, který se rozjel k vynikajícímu volejbalovému představení. A krajským konkurentkám hned dvojnásobně oplatil předchozí dílčí debakl. „Hráli jsme skvěle, Olomouc dostávali pod tlak a její hráčky často chybovaly, zatímco nám vycházelo skoro všechno. Perfektně zvládla svůj záskok na univerzálu Klára Faltínová, dařilo se i Raquel Löff,“ pokračoval Čada.

Byť ještě není rozhodnuto, měl z tohoto vítězství nemalou radost. „Podstatné bylo, že šlo o týmovou věc. Holky se společnými silami dostaly z těžkých situací, otočily to a naplno ukázaly, co v nich je. Taková výhra mě potěšila tím víc, že jsme jí zúročili poctivou dřinu na přelomu roku. Ačkoliv to bylo na hraně,“ usmíval se zkušený stratég již úlevně.

Necelých pětačtyřicet hodin od propuknutí zasloužené euforie v hanácké metropoli se ženy Prostějova musely zkoncentrovat na zdaleka ne tolik atraktivní souboj v domácím prostředí Národního sportovního centra PV. Přivítaly tam totiž strádající Přerov, který v mnohem obyčejnějším derby 19. kola aktuálního ročníku UNIQA extraligy ČR potřebovaly bez potíží porazit.

Leč určitým problémům se nevyhnuly. Například v první sadě outsider dotáhl ze 14:7 na 16:12, ve druhé zpočátku vedl (6:7) a poměrně dlouho se vyrovnaně držel (15:14). Během třetího dějství komplikace vygradovaly překvapivou ztrátou zdánlivě rozhodujícího náskoku (17:12 – 17:18), načež bylo potřeba hasit hrozící prodloužení mače až zlepšenou koncovkou. Povedlo se a výsledný rezultát 25:17, 25:16, 25:22 tedy nedevalvovala zbytečná ztráta setu.

„Papírově slabšího soupeře jsme chtěli přehrát ještě jasnějším rozdílem, ale protože to z naší strany dnes byl jen průměrný výkon, mělo utkání chvílemi vyrovnanější průběh. Na druhou stranu je pravda, že jakmile se lámal chleba, tak jsme zabrali a prokázali vyšší kvalitu. Důležitý je výsledek 3:0, tím splněná povinnost,“ konstatoval Miroslav Čada.

Do základní sestavy poslal mladé Kláru Dvořáčkovou i Petru Kožouškovou, jež nahradily odpočívající duo Simona Bajusz a Kateřina Kvapilová. „Naši místy horší hru bych ale vůbec neházel jen na Klárku s Péťou. V těch ne tak dobrých úsecích se nedařilo všem, zkušenější holky jim měly víc pomoct. O nic vážného však nejde, větší problémy jsme nedopustili.“

Navíc tím, že úpéčko podlehlo Olympu Praha 2:3 a Ostrava si odložila střetnutí proti Šternberku, se zatím páté volejbalistky VK přiblížily třetímu místu extraligové tabulky. Momentálně na něj ztrácejí pouhý bodík, zatímco šestým Šelmám Brno (prohrály v Liberci) odskočily na sedmibodový rozdíl.