Až do pátečního rána to ještě vypadalo, že na sobotu 22. ledna plánované střetnutí 21. kola UNIQA extraligy žen ČR 2021/22 mezi volejbalistkami VK Prostějov a TJ Sokol Šternberk se normálně uskuteční. Potom však do dění zasáhl všudypřítomný covid-19, konkrétně jeho výskyt v domácím kolektivu.

„Uprostřed týdne se u některých našich hráček začaly projevovat příznaky nemoci, které mohly odpovídat koronaviru. Při opakovaném antigenním testování se podezření částečně potvrdilo, proto se holky hned objednaly na PCR testy. Na těch byly v pátek ráno,“ popisoval vývoj situace hlavní trenér a sportovní ředitel vékáčka Miroslav Čada.

V tu dobu již dal vědět všem zainteresovaným, že reálně hrozí odložení sobotního duelu proti Šternberku v hale Národního sportovního centra PV. A čekalo se na výsledky testů. Ty plejerkám přišly brzy odpoledne, byly přitom pozitivní. Tím pádem se do věci okamžitě vložila Krajská hygienická stanice Olomouc, s níž kouč vzniklé okolnosti řešil.

„Všechno jsem obratem konzultoval s paní doktorkou Kučerovou, která vzhledem ke zdravotní situaci v týmu i veškerým dalším okolnostem nařídila karanténu pro celé naše družstvo. Potrvá pět dnů a po jejím uplynutí můžeme zase obnovit společnou přípravu, samozřejmě pokud v tu dobu všichni budeme fit a bez příznaků covidu. Což znamená, že znovu začít trénovat bychom mohli od čtvrtka 27. ledna,“ prozradil Čada.

Aktuálně tedy musí jeho svěřenkyně zůstávat doma a to stejné platí i pro členy realizačního týmu, kteří byli s nakaženými v pravidelném kontaktu. „Holky dostaly individuální tréninkové plány zaměřené na udržování síly a kondice, jež budou v rámci možností plnit. Ty nemocné pochopitelně jen do takové míry, jak jim to zdravotní stav dovolí. Ale co mám od nich informace, žádná by na tom neměla být vyloženě zle. Snad se tedy všichni vrátíme do práce brzy i bez následků,“ zadoufal Čada.

Neboť každý extraligový zápas odložený vinou koronaviru musí být dle soutěžního řádu odehrán nejpozději měsíc od původního termínu, vešly hned oba hanácké kluby v jednání o náhradním datu vynuceně přesunutého derby. A bleskově se domluvily. „Shodli jsme se, že novým termínem utkání Prostějov – Šternberk bude čtvrtek 17. února od 18.00 hodin,“ informoval sportovní šéf VK.

A co momentálně nejbližší mač elitní české soutěže, který mají Hanačky absolvovat v sobotu 29. ledna od 17.00 hodin na palubovce TJ Sokol Frýdek-Místek? „Ten zatím zůstává v platnosti, chceme jej odehrát. Sice budeme až do čtvrtka v karanténě a na přípravu nám tedy nezbude příliš času, ale nechceme s ohledem na covidovou situaci v zemi a mutaci omikron odkládat další utkání, pokud to nebude vyloženě nutné. Věříme, že ve Frýdku dokážeme nastoupit a tamní zápas zvládneme, v ideálním případě vítězně,“ pravil Miroslav Čada odhodlaně.