První jména z kandidátní listiny pro komunální volby v Prostějově padla z řad České strany sociálně demokratické. Pro čtenáře Večerníku už není překvapením, že lídrem kandidátky je bývalý poslanec a ředitel prostějovské záchranky Pavel Holík. O tom už Večerník ostatně informoval. Naprostým překvapením pro mnohé je ale jiné jméno na předních místech. Sociálním demokratům má pomoci k zisku mandátů v zastupitelstvu i bývalý úspěšný primátor Prostějova Miroslav Pišťák! Ten dle potvrzených zpráv půjde do boje z pátého místa kandidátní listiny ČSSD.

Současná náměstkyně prostějovského primátora Alena Rašková, která se však před letošními komunálními volbami stahuje z popředí kandidátky ČSSD, poskytla Večerníku základní informace o přípravách „oranžových“ na zářijové volby. „Významně jsme v přípravách pokročili. Členská schůze jednomyslně schválila místním předsednictvem navrženou kandidátku a strategii volební kampaně. Ta bude zahrnovat některé nové prvky, kterými chceme zaujmout, oslovit naše voliče. V tomto okamžiku nebudu konkrétní, ale rozhodně budeme reagovat na to, co se kolem nás děje. Sociální demokracie byla vždy na straně lidí, zejména těch, kteří potřebují pomoc. Kampaň jsme odstartovali tradiční akcí 1. máj s ČSSD, kterou každoročně pořádáme pro občany města,“ řekla na úvod Rašková, aby následně potvrdila, že ona sama se stahuje z popředí kandidátní listiny ČSSD pro komunální volby v Prostějově v září 2022.

Večerník chtěl vědět, jaká jména tedy pošlou prostějovští sociální demokraté do boje o mandáty v zastupitelstvu? „Naše kandidátka pro letošní komunální volby byla již jednomyslně schválena. V Prostějově máme stabilní členskou základnu a naši členové mají chuť do práce a chtějí v dobrém slova smyslu mít vliv na život v našem krásném městě i v České republice. Celostátní politika má zásadní vliv na kvalitu našich životů a nelze ji od politiky komunální oddělovat. Zvlášť v dnešní době. Veřejnost samozřejmě s celou kandidátkou seznámíme, ale ještě musí dojít ke schválení vyššími orgány strany. V tomto okamžiku můžeme říct, že lídrem kandidátky je Pavel Holík. Na pomyslné bedně jsou Bedřich Grulich, předseda sociální demokracie v Prostějově, člen finančního výboru a manažer z oblasti ekonomiky a sociální problematiky, trojkou je Petr Kudláček, který má velké zkušenosti v oblasti sportu s akcentem na masové sporty a mládež,“ prozradila Rašková, přičemž největší „pecku“ teprve vytáhla z rukávu. Na pátém místě se totiž objevuje jména třiaosmdesátiletého bývalého primátora Miroslava Pišťáka! Večerník okamžitě zajímalo, co si prostějovští sociální demokraté od jeho kandidatury z předních příček slibují?  „Nejde o to, co si slibujeme. Chceme prostě logicky využít zejména jeho zkušeností a názorů a tím naplnit naše heslo těchto komunálních voleb ‚Prospíváme Prostějovu‘. Jsme rádi, že se Miroslav Pišťák chce i nadále angažovat. Pracujeme a chceme pracovat jako tým. A do týmu patří zkušení politici, ale i nová nebo v našem případě novější krev jako jsou již zmínění Bedřich Grulich, Petr Kudláček či Richard Černý,“ uvedla Alena Rašková.

Večerníku se během uplynulého víkendu podařilo zkontaktovat bývalého úspěšného a dlouholetého primátora Prostějova a položili jsme mu otázku, co ho v třiaosmdesáti letech vedlo ke kandidatuře v podzimních komunálních volbách. „Velmi dlouho jsem se rozmýšlel a v jednu chvíli jsem už byl dokonce rozhodnutý, že se stáhnu z veřejného života. Jenže události z posledních měsíců mé rozhodnutí změnily a možnost kandidovat z pátého místa kandidátky ČSSD jsem nakonec přijal. Víte, já už nemám žádné velké osobní ambice, ale chtěl bych prostějovské sociální demokracii přispět k tomu, aby se i nadále podílela na řízení města. Ekonomické hospodaření našeho města je stále excelentní a chtěl bych osobně přispět k tomu, aby se v této dobré práci pokračovalo,“ objasnil exprimátor Prostějova Miroslav Pišťák. Na doplňující dotaz, zda si ve svých třiaosmdesáti letech ještě troufá na mandát zastupitele, odpověděl s úsměvem. „Myslím si, že jako zastupitel nebo člen finančního výboru bych čtyřleté funkční období ještě zvládl. Řeknu to jinak, nohy mi už příliš neslouží, ale hlava ano,“ bere Pišťák tradičně věci s naprostým nadhledem.