Očekávané je potvrzeno, energická náměstkyně primátora Milada Sokolová povede kandidátku občanských demokratů a nezávislých osobností města Prostějova. Žena, která má na prostějovské radnici na starost oblast kultury a životního prostředí, bude velmi pravděpodobně jedinou zástupkyní něžného pohlaví mezi lídry hlavních uskupení bojujících v září o funkci prostějovského primátora.

Kočka na radnici

„Když se na mě obrací občané s nejrůznějšími žádostmi, co by mohla radnice změnit, snažím se řídit částí jedné populární písničky – kde se zpívá: ‚Slovo NEJDE? Neexistuje!‘ – a vždy hledat možná řešení,“ říká s úsměvem Milada Sokolová a dodává, že už jako náměstkyně primátora od občanů dostala i hodně neobvyklé úkoly. „Jednou mi třeba v neděli dopoledne volal jeden Prostějovan, že u jeho domu už delší dobu leží mrtvá kočka a já bych s tím jako náměstkyně měla něco rychle udělat. Tak jsem sedla do auta a mrtvou kočku jela odstranit. Kolemjdoucí se sice trochu divili, když mě viděli, jak nesu mrtvou ztuhlou kočku za ocas po jedné z hlavních prostějovských ulic, a možná si v duchu říkali, proč si ji odnáším na radnici. I to jsem ale nakonec zvládla. Samozřejmě si nijak nestěžuji, protože politiky si podle mě občané volí, aby pro ně vykonávali službu,“ komentuje své zkušenosti z čtyřletého působení ve vedení města Milada Sokolová.

 

Bohatší kultura i více stromů

V resortech, které měla na starost, se jí po celé funkční období dařilo rozhýbat řadu zbrusu nových aktivit. „V kulturní oblasti jsem hrdá nejen na to, jak se podařilo rozšířit už tradiční Prostějovské kulturní léto, které již zdaleka není jen sérií koncertů, ale zahrnuje i třeba divadelní a filmová představení pod širým nebem a na neobvyklých místech. Nesmírnou radost mám i z toho, že se povedlo propojit místní kulturu s podporou prostějovských živnostníků a již dvakrát zorganizovat Festival dobrého jídla ProstěJOV. V oblasti životního prostředí bych podtrhla nejen rozkvetlé město či výstavbu ekologické budovy pro naše ochránce přírody, ale i to, že se nám podařilo rozjet další výsadbu stromů. Hledání nových míst pro zeleň není jednoduché, ale nevzdáváme žádné místo, kde to může jít. Těší mě také, že se rozjelo komunitní sázení, při kterém si lidé mohou zasadit strom za svou rodinu či dítě. Velmi ráda jsem také za vybudování návštěvnického zázemí v Kolářových sadech,“ vyjmenovala alespoň část úspěchů náměstkyně Milada Sokolová.

Okrašlovací spolek

Tu Prostějované znají nejen jako političku, ale také jako dlouholetou předsedkyni Okrašlovacího spolku města Prostějova. Ten pod jejím vedením obohatil kulturní, volnočasový i charitativní život Prostějovanů o mnoho nových akcí. Stačí jen namátkou zmínit pravidelné Restaurant Days, úklidy okolí Hloučely, velikonoční hledání vajíček, podzimní Dýňovou stezku pro děti nebo rodinné olympiády a charitativní soutěže ve vaření gulášů. Miladě Sokolové zkrátka energie a nové nápady nechybí.

 

Podrobné zpravodajství ke komunálním volbám najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 30. května