Kandidátka občanských demokratů a nezávislých osobností města Prostějova odtajnila další kandidáty, kteří se budou v jejích barvách ucházet o podporu Prostějovanů v zářijových komunálních volbách. Jejich jména potvrzují, že listina, kterou v souboji o primátorský řetěz povede náměstkyně Milada Sokolová, bude znovu soutěžit o roli „nejmladší kandidátky“.

 Tomáš Lázna – stavitel Lego radnice

Mezi nejvýše postavenými kandidáty bude hned v první pětce figurovat mladý vědec Tomáš Lázna. Ten působí jako vědecký pracovník na brněnském Vysokém učení technickém, kde se věnuje výzkumu v oblasti robotiky. Velmi aktivní je ovšem také ve svém domácím Prostějově, kde ho zejména mladí lidé znají jako zakladatele a dlouholetého předsedu spolku Pomáháme tancem, který vznikl z iniciativy několika studentů. Ti úplně sami doslova ze země vydupali největší charitativní ples ve městě, na jehož deseti ročnících se pro potřebné děti vybral už bezmála milion korun.

Letos na sebe Tomáš Lázna upozornil také originální aktivitou, kdy vyprojektoval a následně z kostek Lega sám postavil věrný model prostějovské radnice o výšce 1,4 metru, na který použil 9600 kostiček. Ten se stal hitem první prostějovské výstavy LEGO, kterou pod vedením Tomáše Lázny na jaře uspořádalo Sportcentrum – DDM, kde mladý vědec první rok vede kroužek LEGO robotiky pro děti. Aktivní Tomáš Lázna navíc už čtyři roky vede komisi rady města pro IT a Smart city, která má na starost modernizaci fungování našeho města.

 

Libor Marčan – bojovník za ozelenění města

V první desítce listiny ODS a nezávislých osobností bude premiérově figurovat také učitel biologie na Gymnáziu Jiřího Wolkera Libor Marčan. Ten poslední čtyři roky působil jako předseda komise rady města pro životní prostředí, v níž odstartoval řadu aktivit, které mají za cíl další ozelenění Prostějova a vůbec silnější přítomnost přírody v ulicích města. Zmínit můžeme například tisíce metrů květnatých luk, nové trvalkové záhony, desítky stromů ve městě či významné rozšíření krajinné zeleně. Podílel se také na zpracování plánu péče o lesopark Hloučela. Přes své mládí je aktivní včelař a vystudovaný ekolog Libor Marčan považován za odborníka, který například vystupuje v pořadu České televize Toulavá kamera, kde představuje přírodní zajímavosti naší Hané a spolupracoval také na několika dalších úspěšných dokumentárních pořadech. Popularizaci přírody se věnuje i ve spolupráci s prostějovským ekocentrem a botanickou zahradou.

 

Mládí má modrou

„Komunální politika by neměla být místem, kde se střídají stále stejné tváře. My věříme tomu, že mladí lidé musí dostat zejména na komunální úrovni brzy prostor, aby v ní byl slyšet hlas jejich generace,“ osvětlila strategii ODS a nezávislých osobností jejich jednička Milada Sokolová, která k tématu dodala: „I proto jsme před čtyřmi roky dva naše nejmladší kandidáty, kteří mají navzdory věku jednoznačnou odbornost ve svých oborech, nominovali do čela dvou odborných komisí rady.“     

Mladý tým doplňuje také makléř Daniel Valdez, kterého znají fanoušci čechovického fotbalu jako hráče tamního Sokola a člena mužstva, které letos „vykopalo“ historický postup do krajského přeboru.

Mladí Prostějované zkrátka budou mít v letošních komunálních volbách svůj výrazný hlas. 

 

Podrobné zpravodajství ke komunálním volbám najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 20. června