V Plumlově mají volby příchuť pikantního rodinného souboje. Dvě různé kandidátky tady totiž do voleb vedou dva sourozenci. Současná starostka Gabriela Jančíková opět stane v čele kandidátky KDU-ČSL, o přízeň voličů se bude ucházet i její neméně oblíbený bratr Marek Otruba, jenž povede kandidátku Nadšenců. Ta odkazuje na spolek stojící za organizací řady úspěšných akcí. S čím jdou oba do voleb? Bude ještě kandidovat dlouholetý starosta Adolf Sušeň? A co ti ostatní? 

Gabriela Jančíková je nejen v tomto městě populární zejména díky neobyčejnému rozpětí svých aktivit. V posledních volbách před čtyřmi roky získala 22,18 % hlasu. Nejvíce hlasů její kandidátka obdržela už před osmi lety, tehdy však podpořila dlouholetého starostu Adolfa Sušně. V roce 2018 už se pak ujala kormidla sama. „Kandidátku už máme prakticky složenou. Do voleb jdeme s tím, že chceme dotáhnout připravené projekty, jde například o chodník spojující Soběsuky a Žárovice, nezbytná bude rekonstrukce sto let starého vodovodu a pokračovat chceme rovněž s obnovou zámku. Velkým tématem rovněž bude hospodaření s energiemi i to, jak se konkrétně připravit na jejich možný výpadek,“ nastínila Gabriela Jančíková (KDU-ČSL).

Zůstane placený post místostarosty?

Kandidátka vedená jejím bratrem šlapala v roce 2018 vítězné KDU-ČSL na paty, konkrétně obdržela 20,16 % hlasu. Navzdory tomu se nikdo z ní neocitl v užším vedení města. Přijde odveta? „Dalo by se říci, že kandidátní listinu máme složenou. Ve svém programu se chceme zaměřit na budoucnost a mladší generaci, jsme přesvědčeni, že by si Plumlov zasloužil vybudování nové multifunkční sportovní a společenské haly. Velkým tématem je rovněž kemp a jeho další budoucnost. Ušetřit peníze bychom naopak chtěli zrušením postu uvolněného místostarosty,“ zdůraznil Marek Otruba, který tím nepochybně narážel na post Martina Hyndricha.

Ten by měl stát opět v čele kandidátky Nezávislých, kteří naposledy skončili druzí, když získali 20,87 % hlasu. To jim zajistilo hned čtyři zastupitele a díky spolupráci s KDU-ČSL i místa v radě města.  Martina Hyndricha se Večerník opakovaně pokusil kontaktovat na jeho mobilním telefonu, úspěšní jsme ovšem nebyli.

Ambiciózní ODS 

Naopak velmi pohotově zareagovali plumlovští zástupci ODS. Na jejich kandidátku by se měl vrátit také někdejší dlouholetý starosta Adolf Sušeň, který naposledy do voleb vedl SNK Plumlov 2018. S ní získal 15,29 % hlasu. Samostatná ODS pak dostala „jen“ 8,51 % hlasu. Tentokrát bude mít nepochybně výrazně vyšší ambice. „Chceme se zaměřit na rekonstrukci stávajících komunikací a zlepší dopravní dostupnosti, přičemž v tomto ohledu budeme vytvářet tlak na zástupce kraje, jemuž silnice patří. Důležité pro nás bude zachování stávající lékařské péče, výhledově bude třeba zajistit dostatek mladých doktorů, kteří by postupně měli nahrazovat ty stávající. Pokud se tak nebude dít průběžně, máme zaděláno na velký problém. Třetím tématem je pak plumlovský zámek, který by u nás měl fungovat jako skutečný magnet kulturního a společenského života,“ představila základní obrysy programu jednička kandidátky ODS Jindra Šafránová, která má již z minulosti zkušenosti z působení v městské radě.