Velmi silnou kandidátku vysílá do zářijových voleb osvědčené spojení ODS a nezávislých osobností města Prostějova. Pod heslem „S vášní pro naše město“ jde do boje sestava tvořená z poloviny členy tradiční značky a ze druhé poloviny nezávislými občany. „Chtěli jsme spojit výhody politické strany i nezávislých kandidátů, protože Prostějov může být vaší vášní, ať už do toho jdete jako nezávislá osobnost, nebo člen vyprofilované strany,“ okomentovala recept na sestavení kandidátky, kterou do voleb povede, Milada Sokolová. To, že bude jedničkou, potvrdilo i to, že se na řadě míst v Prostějově už objevily neotřelé billboardy s kreslenou postavičkou v její podobě.

Ze druhé pozice bude Miladě Sokolové krýt záda radní města Tomáš Blumenstein, který je se svým spolkem Svět poznání velmi aktivní v prostějovském školství, kde provozuje například třídy pro nadané děti. Jako třetí kandiduje mladý vědec, ale i „stavitel“ prostějovské radnice z kostiček Lego Tomáš Lázna. Ten v rámci města vede komisi pro IT a smart city, ale veřejnost si ho může spojovat hlavně s pořádáním každoročně největšího charitativního plesu Pomáháme tancem.

 

Pedagogové Moudrý a Zatloukal i ekolog Marčan

 

Silnou učitelskou linku na kandidátce ODS a nezávislých osobností otevírá na čtvrté pozici ředitel Střední odborné školy podnikání a obchodu Marek Moudrý, který poslední čtyři roky měl ve městě na starost komisi pro podporu podnikání a cestovního ruchu.

Hned v několika oblastech vyniká pětka této kandidátky Jan Zatloukal. V posledních letech jako ředitel například velmi rozhýbal aktivity Sportcentra – DDM. Zároveň ho ale mnozí znají jako turistického průvodce, který se skupinami o víkendech křižuje česká i evropská města pěšky či na koloběžkách. Do třetice je Jan Zatloukal sám aktivní sportovec a předseda jak Sportovního klubu K2, tak krajského volejbalového svazu.

Do školství profesně patří i další v pořadí – mladý ekolog Libor Marčan, který na Gymnáziu Jiřího Wolkera učí biologii, ale navíc se v posledních letech v čele městské komise pro životní prostředí opravdu zakousl do zlepšení přírody v Prostějově.

Hvězdné posily: Macháček, Valentová, Sklenář

Hvězdnou „lékařskou“ posilu této kandidátky tvoří také další nezávislá osobnost – velmi známý prostějovský ortoped a primář CZ Clinic Prostějov Vladimír Macháček, který do voleb půjde se šťastnou sedmičkou.

Nováčkem v první desítce bude také provozovatelka Dětského centra Lodička Jana Valentová. Z devátého místa bude kandidovat bývalý velmi úspěšný ředitel Národního domu a dnes restaurant manager ve vyhlášené restauraci Lobster Jan Páleník.

První desítku uzavírá další velmi silný úlovek občanských demokratů a nezávislých osobností – předseda letos do krajského přeboru postupujícího fotbalového oddílu TJ Sokol Čechovice Josef Sklenář. Pokud jde o fotbalisty, budou navíc na kandidátce i zástupci dalších dvou městských klubů – trenér a předseda Haná Prostějov Daniel Kolář a trenér mládeže Sokola Vrahovice Martin Procházka. Sportovce pak v sestavě doplní i extraligová volejbalistka Tereza Baláková.

  

Dámská trojka: Rubáčová, Petříková, Kubíčková

Na rozdíl od jiných uskupení opravdu „zvoní“ i další části kandidátky. Druhou desítku například otevírá silná sestava hned tří výrazných žen. Do komunální politiky poprvé vstupuje ředitelka Základní školy Prostějov Dr. Horáka Petra Rubáčová. Hned za ní se bude o hlasy ucházet zakladatelka a majitelka palačinkové prodejny Pall & Chinky Jana Petříková, kterou si mnozí spojují také s organizováním hodně navštěvovaných palačinkových večerů. Premiérově se o hlasy bude ucházet také provozovatelka úklidové firmy Prachovka i populárního občerstvení U Rockyho Zuzana Kubíčková. Zejména mladé voliče může oslovit provozovatel kavárny Prostor David Vysloužil nebo živnostník a vynikající optometrista Radek Wagner.

Otec a syn: „modeláři“ Láznovi

Také ve druhé desítce najdou voliči jméno Lázna. Za ODS a nezávislé osobnosti bude totiž tentokrát kandidovat učitel na Střední zdravotnické škole Jan Lázna, který zároveň působí také jako krajský koordinátor Středoškolské oborné činnosti a je známý i jako autor modelu starých prostějovských židovských uliček. To, že ani v tomto ohledu nepadlo jablko daleko od stromu, dokládá fakt, že v případě trojky na této kandidátce a už zmiňovaného „stavitele“ prostějovské radnice nejde o shodu jmen, ale o syna Jana Lázny.

Vrací se jméno Tesař

A když už jsme u zajímavých rodinných vztahů, nelze nezmínit, že se na kandidátce ODS a nezávislých osobností do prostějovské komunální politiky vrací jméno Tesař. Kandidovat na ní totiž bude i synovec Jana Tesaře, bývalého populárního starosty města, Tomáš.

V počtu výrazných osobností na kandidátce se této sestavě budou konkurenti vyrovnávat jen velmi těžko.