Večerník na svých internetových stránkách provedl takový první malý průzkum, který s lehkou nadsázkou odhalil současné rozpoložení potencionálních voličů před komunálními volbami v Prostějově. Hlasování návštěvníků www.vecernikpv.cz přineslo zajímavé výsledky, tedy hlavně co se týká obrovského náskoku v oblibě dvou politických subjektů. Zcela vážně se tato čísla ovšem brát nedají, jde spíše o jisté pobavení před startem finální fáze předvolební kampaně.    

V každém případě na druhou stranu leccos to naznačit může. A sami politici berou tao čísla vážně, Možná až moc. Přestože kolikrát se jedná čistě a pouze o tipy médií, nikoliv kvalifikované průzkumy od renomovaných agentur.

Nejvíce hlasujících dává podle ankety našeho webu největší šance na vítězství v podzimních komunálních volbách Občanské demokratické straně a nezávislým osobnostem města Prostějova, kterým věří k pátečnímu dni 1 307 hlasujících. O moc pozadu nezaostává hnutí PéVéčko, kterému dalo během sedmi dnů hlas 1 109 přívrženců. Tyto dva subjekty mají největší důvěru Prostějovanů, PéVéčko dokonce dlouho vedlo. S obrovským odstupem pak zůstalo hnutí ANO 2011 (89 hlasujících), SPD (38), ČSSD (23), Levicoví občané Prostějova a KSČM (20), Spojenci pro Prostějov (13), Piráti (10)a překvapivě také hnutí Na rovinu! (9). Na samém chvostu důvěry je pak pouze se dvěma hlasy hnutí Zvířata potřebují pomoc a Sdružení zelených a nezávislých kandidátů.

Na tyto „výsledky“ ankety zcela rozdílně reagovali jednotliví lídři prvních tří stran a hnutí, kterým voliči zatím vyjadřují největší podporu. „Já si těchto výsledků velice vážím a pevně věřím, že důvěra Prostějovanů v naši stranu bude takto vyjádřena i v samotných komunálních volbách. Ano, měla bych velikou radost, kdyby to takto dopadlo i při sčítání výsledků, které se dozvíme v sobotu 24. září. Naším cílem je každopádně získat co nejvíce mandátů v prostějovském zastupitelstvu,“ uvedla pro Večerník Milada Sokolová, lídryně a kandidátka na primátora za ODS a nezávislé osobnosti města Prostějova.

Zcela jinak se ale na výsledky průzkumu Večerníku dívá současný primátor František Jura. „Nezlobte se, ale já těmto anketám nedávám absolutně žádnou váhu! Když jsem sledoval na internetových stránkách stran a hnutí, které skončily v průzkumu před námi, jak burcují lidi, aby na webu Večerníku hlasovali pro ně, tak si o tom myslím své. Jeho výsledky sice respektuji, ale je mi to jedno, stejně jako další jiné nesmyslné ankety před volbami,“ nebral si servítek lídr hnutí ANO 2011, které skončilo v naším anketě třetí.

Současný první náměstek primátora a lídr hnutí PéVéčko Jiří Pospíšil přiznal, že ho výsledek průzkumu potěšil, ale zároveň zůstal opatrným. „Důležité budou výsledky komunálních voleb, které prokáží skutečný stav na současné politické scéně v Prostějově,“ uvedl Pospíšil, který nedávno jasně vyhrál na internetových stránkách www.vecernikpv.cz anketu, v níž návštěvníci webu hlasovali, koho by chtěli za příštího primátora.

Zda se tyto aktuální pocity voličů vyjádřené v číslech odrazí i v samotných výsledcích komunálních voleb v Prostějově, to se dozvíme až v sobotu 24. září odpoledne.

 

 

Podrobnější zpravodajství čtěte v aktuáním tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 8. srpna

 

 

32 anketa volby