Odhady, tipy či předpovědi bývají často hodně ošemetné a ne vždy se vyplní. Večerník se přesto odvážil již s předstihem odhadnout současnou sílu prostějovské komunální politiky a šance všech deseti subjektů, které se v pátek 23. a v sobotu 24. září „poperou“ v přímém souboji o hlasy voličů v Prostějově. V souladu s odhadem i na celostátní úrovni má aktuálně nejširší voličskou základnu hnutí ANO 2011, v zádech má ODS, která má znovu na kandidátce nezávislé osobnosti města, černým koněm chce být znovu regionální hnutí PéVéčko.

A právě tato tři politická uskupení se podle našeho předpokladu utkají o vítězství v komunálních volbách. A výsledek? Ten Večerník předpovídá velmi těsný! Prozatím má mírně navrch stávající primátor František Jura, ale Milada Sokolová a Jiří Pospíšil si taktéž brousí zuby na křeslo prvního muže, resp. dámy v Prostějově. Naopak některé doposud tradiční strany a stálice v zastupitelstvu budou mít co dělat, aby se v nejvyšším orgánu města vůbec udrželi. Na druhou stranu to mohou být oni, kdo jakoby pomyslný jazýček na vahách rozhodne o budoucí koalici.

Jak dopadnou komunální volby v Prostějově, a budeme mít od podzimu nového primátora? Tak na přesné odpovědi si musíme počkat minimálně do večerních hodin soboty 24. září, kdy budou sečteny všechny hlasy voličů. Večerník i přesto už teď míní, že k jednoznačným favoritům patří politická uskupení tvořící současnou radniční koalici. A s nimi i jejich lídři na post primátora.

Nejvyšší post se rozhodl obhajovat lídr hnutí ANO 2011 František Jura, jak již bylo zmíněno, zdatnými konkurenty mu budou Jiří Pospíšil (PéVéčko) a Milada Sokolová (ODS a nezávislé osobnosti města Prostějova). Právě tato trojice si to rozdá o vítězství a křeslo primátora. Večerník mírně favorizuje hnutí ANO 2011, které má aktuálně i v celostátních průzkumech nejvíce příznivců. Ale pozor, nedávno při bleskovém průzkumu na internetových stránkách Večerníku projevili Prostějované touhu po změně a v křesle primátora by nejraději viděli současného prvního náměstka Jiřího Pospíšila. Velké šance má i veřejně hodně činná Milada Sokolová, lídryně kandidátky ODS a nezávislých osobností města Prostějova. A již zmíněnou silnou základnou přívrženců disponuje současný primátor František Jura. Večerník je přesvědčen, že po sečtení hlasů voličů v komunálních volbách bude procentuální rozdíl mezi těmito třemi politickými subjekty velmi těsný.

A co dál? Na čtvrtém místě dle našeho soudu skončí opoziční hnutí Na rovinu! tvořené kandidáty TOP 09, STAN a Zelených. Tato koalice má určitou voličskou základnu, problémem je ale vystupování jednotlivých kandidátů tohoto uskupení, kteří se v rámci současného zastupitelstva často prezentovali jen hrubou kritikou práce radniční koalice a smysluplných věcí navrhli jen velice pomálu. Na krk jim bude ve volbách dýchat SPD, která právě naopak hlavně prostřednictvím Pavla Dopity navrhla během uplynulých čtyř let hned několik projektů, jež byly úspěšně realizovány. Lídr „Okamurovců“ je navíc velice oblíbený ve Vrahovicích, kde jen on sám má obrovskou voličskou přízeň.

Večerník dál odhaduje, že se do zastupitelstva dostane i čtvrtý člen současné radniční koalice. ČSSD sice silně podceňuje předvolební kampaň a své cíle pro nadcházející volební období prezentuje jen sporadicky, ale na kandidátní listině má v popředí několik známých a v komunální politice zkušených osobností. Sociální demokraté získají přes sedm procent hlasů voličů a budou i nadále působit v zastupitelstvu. Otázkou ale zůstane, zda tento volební zisk bude stačit na účast v radniční koalici v letech 2022 až 2026.

Velkou neznámou, co se týká šancí v komunálních volbách, jsou Piráti. Ti se nedávno odpojili od koalice Na rovinu! a v komunálních volbách budou kandidovat samostatně. Dosud je zahaleno tajemstvím, jaký program voličům nabídnou a jak zvládnou předvolební kampaň. Jak ale Večerník předpovídá, Piráti budou rovněž atakovat hranici úspěšnosti výsledku voleb.

O holou existenci a další působení v zastupitelstvu budou bojovat lidovci, kteří se pro komunální volby v letošním roce spojili s Nezávislými. Jejich předvolební kampaň a hlavně prezentace v médiích jsou ovšem takřka nulové, voliči tento subjekt tak berou jako velkou neznámou. Do zastupitelstva se tak nový subjekt dostane když už, tak jen s „odřenýma ušima“.

Večerník si dovolí zatipovat, že vůbec poprvé budou v příštím prostějovském zastupitelstvu chybět komunisté. Ti se totiž spojili pro letošní komunální volby s naprosto nečitelnými širšími levicovými silami, o jejichž úmyslech a plánech není veřejnosti známo vůbec nic. O desátém politickém subjektu s názvem Zvířata potřebují pomoc a Sdružení zelených a nezávislých kandidátů, snad ani není potřeba se rozepisovat. Získá jen několik málo desetin procenta hlasů voličů. Pokud chtějí oba zmíněné subjekty tato tvrzení vyvrátit, měly by v nejbližších týdnech výrazně zesílit svoji kampaň.

Jak to tipujete vy? Máte druhou šanci hlasovat na internetových stránkách www.vecernikpv.cz!

 

TIP VEČERNÍKU

Kolik procent voličů získají ve volbách

kandidující strany a hnutí v Prostějově?

1. ANO 2011                                                                                     19,8 %

2. ODS a nezávislé osobnosti města Prostějova                               18,3 %

3. PéVéčko                                                                                        18,2 %

4. NA ROVINU! (TOP 09, STAN, Zelení)                                     14,1 %

5. SPD                                                                                               8,1 %

6. ČSSD                                                                                             7,1 %

7. PIRÁTI                                                                                          5,4 %

8. Spojenci Pro Prostějov (KDU-ČSL a Nezávislí)                         5,2 %

9. KSČM a širší levicové síly                                                           3,4 %

10. Zvířata potřebují pomoc a Sdružení zelených

     a nezávislých kandidátů                                                               0,3 %