Jak známo, v září se bude ucházet o přízeň voličů v Prostějově desítka kandidátních listin a tedy více než tři sta zájemců o post zastupitele. Na jednoho uchazeče o zastupitelské křeslo tak připadá necelých deset osob, jelikož Sdružení DSZ za práva zvířat reprezentuje jediná uchazečka. Což se občas stává na menších obcích, ne však ve velkých městech. V případě Prostějova jde o věc zcela ojedinělou. Nejedná se však o jedinou zajímavost či kuriozitu, na které se Večerník po zveřejnění listin zaměřil a ještě v dalších týdnech zaměří.

Určitou ožehavou otázkou bylo, zda kandidují aktuální zastupitelé a zastupitelky. A řada z nich opravdu do voleb jde. Jedinou výraznější členkou, která se rozhodla nekandidovat, je Zuzana Bartošová (KDU-ČSL). Naopak o návrat usilují „staré“ známé tváře. Nejvíce je jich ve straně ČSSD: příkladem je třeba Bedřich Grulich, dále Jiří Pospíšil a také exprimátor Miroslav Pišťák.

Zaujme rovněž průměrný věk kandidátek. Nejvyšší mají Levicoví občané Prostějova a KSČM, na jejichž kandidátce najdeme hned jedenáct sedmdesátníků, dva osmdesátníky, a dokonce jednadevadesátiletou Naděždu Hořínkovou. Na zkušenost vsází také již zmínění sociální demokraté. Jen jediný kandidát, a sice Jakub Raška, je mladší čtyřiceti let.

Naopak nejmladší kandidátku mají Piráti, u nichž průměrný věk kandidátů nedosahuje ani čtyřiceti roků a prostor dostávají také -náctiletí. V případě Víta Spíchala přitom nemusí být až tak daleko od zvolení – je na devátém místě.

Oproti minulosti pak někteří kandidáti změnili působiště. Například Jonáš Proser, organizátor některých společenských akcí v Prostějově a dříve kandidát ČSSD, se nyní rozhodl vypomoci hnutí PéVéčko. V minulosti pak za Úsvit přímé demokracie kandidoval kastelán plumlovského zámku Pavel Zástěra. Tentokrát jej najdeme na kandidátce lidovců.

Hodně rozmanitá jsou pak povolání kandidátů a kandidátek. Kromě dělníků, ekonomů, právníků nebo učitelů, případně také důchodců, se tu a tam najde méně obvyklá pracovní pozice. Příkladem je Miroslav Herink (ČSSD), který je vrchním inspektorem městské policie. Nebo Josef Hasník (Levicoví občané a KSČM), člen Vlasteneckého sdružení antifašistů. Perličkou je povolání, které uvedla Anna Benešová, nejstarší kandidátka Pirátů. Označila se za „úspěšnou babičku a prababičku plus pěstitelku ovoce a zeleniny“.

Hodně prostoru ale mají také sportovci: kandiduje kupříkladu bývalý hokejista Petr „Pupa“ Doseděl, dále profesionální volejbalistka Tereza Baláková či sekretář mládežnických hokejistů a někdejší útočník Michal Janeček.

 

Podrobnější zpravodajství čtěte v aktuáním tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 29. srpna