Zatímco ve sportu jsou přestupy mezi soupeřícími kluby zcela běžnou záležitostí, nad kterou se až na výjimky nikdo nepozastavuje, zejména v komunální politice se na různé „přeběhlíky“ stále nahlíží s jistou dávkou nedůvěry. Přitom podobně jako u sportovců jsou obvykle vedeni stejnými motivy. Pokud si věří, chtějí být více vidět a mít lepší podmínky do budoucna. Jestliže naopak tuší, že jejich strana ustupuje do pozadí, pak si obvykle chtějí zachránit svoji politickou kariéru. V minulosti něco podobného potkalo řadu kandidátů napříč celým politickým spektrem. A často byste to u mnohých z nich ani nečekali. Před letošními volbami bylo podobných změn poměrně málo, nicméně ani tentokrát samozřejmě chybět nemohly.

Změna dresu se v minulosti nevyhnula ani lídrům jednotlivých kandidátek. Výjimkou není ani současný primátor a lídr kandidátky ANO 2011, který už v roce 2006 kandidoval na posledním místě Koalice SNK ED, NEZ. O čtyři roky později se pak František Jura objevil na kandidátce TOP 09.

Nejinak je tomu u lídra hnutí PéVéčko a současného prvního náměstka primátora Jiřího Pospíšila. Ten se do zastupitelstva Prostějova dostal poprvé jako člen ODS v roce 2006. O čtyři roky později dokonce vedl kandidátku občanských demokratů v komunálních volbách. Do komunálních voleb v roce 2014 už ovšem šel v čele kandidátky hnutí PéVéčko, kde figuruje dodnes.

Málokdo asi tuší, že letošní jednička ČSSD v minulosti rovněž zkoušela štěstí jinde. Pavel Holík se do zastupitelstva Prostějova dostal poprvé už v roce 2002, když kandidoval jako nestraník za US-DEU. Dva roky poté ovšem vstoupil do ČSSD a v komunálních volbách 2006 už bojoval za sociální demokraty. A změna dresu se nevyhnula ani letošnímu lídrovi hnutí SPD v Prostějově Pavlu Dopitovi. Ten v roce 2014 figuroval na jedenáctém místě kandidátky hnutí ANO 2011.

Silné osobnosti chtějí stát v čele

Dle politologa Jakuba Lyska z Katedry politologie a evropských studií Univerzity Palackého jsou podobné změny na kandidátkách zcela běžné. „Silné osobnosti z dané strany se mohou rozhodnout založit vlastní hnutí. V Prostějově se může jednat třeba o příklad PéVéčka,“ komentoval Jakub Lysek.   

Druhým a zřejmě ještě častějším motivem ke změně politického dresu bývá to, že lídr kandidátky nabídne danému člověku nějakou funkci či jiný benefit. „Všichni lídři v komunálních volbách chtějí mít na svých kandidátkách v regionu známé a uznávané osobnosti, které přilákají zájem voličů. Je naprosto logické, že pokud takový člověk cítí, že může mít někde větší šanci, pak přejde jinam,“ upozornil Jakub Lysek.

To je například případ Jonáše Prosera, který se před posledními volbami objevil na kandidátce ČSSD, nyní přešel do PéVéčka. „Můj původní záměr před čtyřmi lety byl složit vlastní kandidátku, ale domluvené kandidáty mně bohužel přetáhly jiné strany. Tak jsem na poslední chvíli kývl na nabídku ČSSD. Nyní jsem po zralejší úvaze dal přednost PéVéčku a děkuji Jiřímu Pospíšilovi, že mi to umožnil,“ vysvětlil Jonáš Proser, jenž kandiduje z 9. pozice. Naopak z PéVéčka nedávno před letošními volbami „zběhl“ uznávaný ortoped Vladimír Macháček, který aktuálně figuruje na 7. místě kandidátky ODS.

 

Kdo také přešel jinam?

                                               bývalá kandidátka   současná kandidátka

František Jura                         TOP 09                                    ANO 2011

Jiří Pospíšil                            ODS                            PéVéčko

Pavel Holík                            US-DEU                     ČSSD

Pavel Dopita                          ANO 2011                  SPD

Jonáš Proser                           ČSSD                          PéVéčko

Vladimír Macháček               PéVéčko                     ODS

Jaroslav Faltýnek                   ČSSD                          ANO 2011

Pavel Smetana                       ČSSD                          SPD

František Švec                       ANO 2011                  Na rovinu!

Hana Naiclerová                    ANO 2011                  Na rovinu!

Jiří Šindler                              Moravané                   Levicové síly a KSČM

Pavel Zástěra                         Úsvit                           Spojenci pro Prostějov