Z legendární stavebnice LEGO už byly postaveny modely mnoha významných staveb po celém světě. Až letos jsme se ale dočkali okamžiku, kdy z kostiček vznikla nejznámější dominanta našeho města – prostějovská radnice. Model radnice ze stavebnice LEGO postavil mladý prostějovský vědec Tomáš Lázna. „Říkal jsem si, že prostějovská radnice je natolik krásná, že by si zasloužila velký model, který by vzdal hold jejím stavitelům. Protože jsem celoživotním fandou LEGO, bylo jasné, z čeho bude,“ popsal vznik „druhé“ prostějovské radnice sám autor modelu.

136 hodin práce

„Vlastní stavba trvala 36 hodin, ale příprava na ni si vyžádala více než dalších 100 hodin,“ říká Tomáš Lázna a dokazuje, že i při stavbě modelu z LEGO postupoval jako správný vědec pěkně systematicky: „Nejprve jsem si udělal prototyp, který ještě neměl správnou barvu všech kostiček a všechny detaily. Následoval digitální model ve speciálním počítačovém programu, který ukázal přesný počet a typ kostiček, které budu potřebovat.“ Všechna tato práce vedla ke vzniku radnice, která má 1,4 metru na výšku a váží přibližně devět kilo. Bylo na ni potřeba 9 600 kostek LEGO.

Prostějovský pan LEGO

„LEGO radnice byla poprvé k vidění na historicky první prostějovské výstavě modelů LEGO, kterou pořádalo letos v dubnu Sportcentrum – DDM,“ říká Tomáš Lázna, ale skromně zatajuje, že byl jako celoživotní sběratel modelů z této slavné dánské stavebnice jedním z hlavních dodavatelů exponátů na tuto výstavu, kterou navíc také sám spolupořádal. Na výstavě se navíc podílely i děti, které navštěvují kroužek LEGO robotiky ve Sportcentru – DDM. I ten vede Tomáš Lázna, který profesně působí ve špičkovém vědeckém centru CEITEC při VUT v Brně, v němž se věnuje moderním technologiím, jako jsou drony či vojenská robotická zařízení, ale ve volném čase nezapomíná na svůj domovský Prostějov a snaží se zde předat mladé generaci lásku k technice i LEGO modelářství.

Tanec pro dobrou věc

Kroužek robotiky ale zdaleka netvoří největší počin Tomáše Lázny mezi mladou generací. Tím je bezpochyby to, jak se skupinou vrstevníků doslova ze země dokázal vydupat největší prostějovský charitativní ples. Už desetkrát v řadě hrstka mladých lidí dokázala „svépomocí“ uspořádat ve Společenském domě ples Pomáháme tancem, na němž se pravidelně nejen tancem baví stovky mladých Prostějovanů, ale hlavně se pokaždé vyberou desetitisíce korun pro prostějovské sociální a vzdělávací instituce, jako je SŠ, ZŠ a MŠ Prostějov, Komenského 10 nebo Centrum sociálních služeb v Lidické ulici.

Pro moderní „Kasko“

Vzhledem k lásce k tanci a pořadatelství plesu Pomáháme tancem nepřekvapí, že Tomáš Lázna je dlouhodobě zastánce zachování Společenského domu v centru města. Boji za tento cíl se už jako velmi mladý student věnoval v iniciativě Pro Prostějov. Nyní je modernizace kulturního a společenského domu i jeho okolí hlavním programovým bodem, s nímž Tomáš Lázna kandiduje jako trojka na kandidátní listině vedené Miladou Sokolovou do komunálních voleb. Možná tedy bude mít tento velmi aktivní mladý člověk možnost nahlédnout dovnitř prostějovské radnice u jejího LEGO modelu, ale i v reálu.

A kdo by chtěl vidět prostějovskou LEGO radnici v podání Tomáše Lázny na vlastní oči, nemusí čekat na další LEGO výstavu, ale může zavítat do prostějovského informačního centra vedle skutečné radnice, protože tam je model Tomáše Lázny nyní dlouhodobě zapůjčený.