Převratné změny? V některých obcích se dají čekat, část starostů již nekandiduje. Nicméně v mnoha jiných případech se ti dosavadní rozhodli obhajovat. A kandidátky oproti dřívějšku nedoznaly tolika změn. Staronový starosta se tak může objevit v Bedihošti, kde je již několik volebních období v čele obce Jiří Zips. Mezi zkušené starosty patří i třeba Milan Kolísek z Bukové, Jarmila Stawaritschová z Čelechovic nebo Miroslav Hochvald z Bílovic-Lutotína. Ti všichni se rozhodli znovu jít do volebního boje.

Platí to ale také o Milanu Kiebelovi z Čech pod Kosířem. Tam se situace u voleb opakuje. Čechy pod Kosířem patří tradičně k obcím s více kandidátkami. Letos se o úspěch pokusí čtyři: lidovci, sociální demokraté, dále Starostové a nezávislí a také SNK Čechy pod Kosířem 2022. Dosud byl v čele obce lidovecký Milan Kiebel. Ani v zastupitelstvu pak nutně nemusí dojít k velkým změnám. Pouze už nekandiduje Antonín Grepl, jeden ze sedmi dosavadních členů.

Jiná situace je ve Vrbátkách. Před čtyřmi lety tam kandidovaly tři kandidátky. Počet zůstal, jména jsou ale trochu jiná. Zatímco „Za jeden provaz“ a „Žijeme zde společně“ zůstaly, kandidátka Alternativa už o úspěch neusiluje. Třetí do „party“ tak jsou „Sousedi“. A jak je to se zastupitelstvem? Šance uspět je nemalá. Celkem do křesel usedá patnáct zastupitelů. Každý třetí kandidát se tak ujme funkce. O post místostarostky se znovu uchází Hana Kulhajová. Kandiduje také dosavadní starosta Pavel Novotný, ovšem až z patnáctého místa.

Zajímavý posun pak hlásí Držovice. Zatímco v minulých letech, zejména osm let zpět, tam probíhaly nemalé boje, nyní volby pikantní souboj nenabídnou. Místo obvyklých tří nebo čtyř kandidátek totiž přistála na úřadech jedna jediná, a sice dosavadního starosty Jaroslava Studeného. Zpět do zastupitelstva se už nechystá ani někdejší dlouholetá starostka Blanka Kolečkářová. Držovice jsou spolu s Určicemi největší obcí Prostějovska, kde sestavili pouze jednu kandidátku. Z dalších vesnic a městysů jsou to třeba Želeč, Stařechovice, Vitčice nebo i Protivanov.

Jinde se naopak dá čekat nemalý boj o hlasy. Největším příkladem jsou sledované Smržice. Pět kandidátek patří k jednomu z nejvyšších čísel v regionu. Nicméně obec je rovněž jednou z nejlidnatějších. Po čtyřech mají třeba i ve Vrchoslavicích nebo Vranovicích-Kelčicích. Zajímavostí voleb pak také je, že z obcí vymizely kandidátní listiny některých stran. Zejména se jedná o KSČM, která dříve vyhrávala volby v Doloplazech nebo Bousíně.

 

38 volby special

 

Speciální příloha KOMUNÁLNÍ VOLBY 2022 je součástí tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 19. září