Na první pohled vypadá prostějovská politická scéna docela stabilně, ale pod povrchem se od posledních komunálních voleb odehrála docela velká „škatulata, hýbejte se.“ Večerník proto dal dohromady aspoň pár velkých posunů, přestupů a kuriozit letošních voleb.

Rozchod Změny pro Prostějov

Po odchodu známého aktivisty Jana Navrátila do minimálně dočasného politického důchodu, se bývalí kandidáti nezávislého uskupení Změna pro Prostějov rozešli mnoha politickými směry.

Jan Navrátil, lídr minule úspěšné kandidátky Změna pro Prostějov, se na konci posledního jednání prostějovského zastupitelstva v tomto funkčním období jménem tohoto nezávislého uskupení rozloučil. Konstatoval, že Změna pro Prostějov již nekandiduje a až v budoucnosti se uvidí, zda se někdy vrátí. Hnutí ale mělo na své kandidátce řadu výrazných osobností. Následovaly všechny rozhodnutí zakladatele Změny Jana Navrátila a do letošních voleb už nejdou? Určitě ne. Nekandidovat se sice rozhodl i druhý zastupitel za Změnu František Fröml, ale ostatní osobnosti z čela kandidátky jdou do voleb za jiná uskupení. Původně třetí zastupitelka Navrátilova týmu a dnes poslankyně Hana Naiclerová stejně jako její nástupce mezi prostějovskými zastupiteli František Švec tentokrát kandidují v dresu strany STAN a za koalici Na rovinu! Naopak první náhradník na kandidátce Změny – učitel na střední zdravotnické škole Jan Lázna – zamířil jiným směrem. O hlasy voličů se uchází v rámci spojení ODS a nezávislých osobností města Prostějova, které vede Milada Sokolová. Další ze „změnařů“ Karel Piňos zamířil na kandidátku ANO 2011, tedy do opačného pole tábora, když hnutí současnou koalici vehementně kritizovalo. Roman Vejmola se zase zapojil do vytvoření „lidovecké“ kandidátky Spojenci pro Prostějov, na níž jsou členové KDU-ČSL a nezávislí kandidáti.

Přestup sezóny

Kromě rozchodu Změny pro Prostějov ale prostějovská politická mapa letos zaznamenala hodně dalších zajímavých přestupů. Věhlasný prostějovský ortoped Vladimír Macháček minule kandidoval za PéVéčko a zastupitelstvo mu uniklo jen velmi těsně, takže byl dokonce prvním náhradníkem za toto uskupení vedené letos Jiřím Pospíšilem. Tentokrát ale Macháček jde do předvolebního boje za občanské demokraty a nezávislé osobnosti města Prostějova. PéVéčko naopak získalo na pomyslném přestupovém trhu Jonáše Prossera, zakladatele facebookové skupiny Prostějov Bez Cenzury. Ten minule kandidoval za sociální demokraty, ale teď dal přednost týmu Jiřího Pospíšila.

Politický turista roku

Tento titul by mohl dostat kandidát lidoveckých Spojenců Pavel Vavrouch. V prostějovské politice toho už prošel opravdu hodně. V devadesátých letech minulého století se dostal jedinkrát do zastupitelstva, tehdy za ODS. Tuto stranu ale brzo opustil a zamířil do Unie svobody. Pak se vrátil zpátky mezi občanské demokraty, ale do zastupitelstva se za ně podruhé již nedostal. V předminulých krajských volbách zamířil zase jinam a byl celokrajským lídrem Úsvitu přímé demokracie, který kdysi zakládal Tomio Okamura. A teď to do prostějovského zastupitelstva zkouší za lidoveckou kandidátku Spojenci pro Prostějov jako nezávislý kandidát.

Za třetí subjekt jde do voleb v Prostějově také už zmiňovaná poslankyně Hana Naiclerová, která vystřídala ANO, Změnu pro Prostějov a nyní jako členka STAN koalici Na rovinu!

Velkým politickým cestovatelem je také současný kandidát hnutí ANO, který v minulosti byl v křesťanskodemokratické straně, v ODS, u národních socialistů a nyní kandiduje za tým Františka Jury, tedy ANO.

Přelétaví lídři

Ale ruku na srdce, přestupy nejsou v prostějovské politice nic výjimečného. Vidět to je i na lídrech letošních kandidátek. Jen tři z celkem deseti lídrů nevyměnili v minulosti stranický dres. Jana Slováková a Tomáš Kaláb kandidují poprvé, takže ještě ani neměli příležitost měnit kandidátku. Jedinou stálicí, která šla do voleb vícekrát, ale vždy za stejnou formaci, proto zůstává lídryně ODS a nezávislých osobností Milada Sokolová.

Nevěříte? Tak se podívejte: Lídr ANO a primátor František Jura v minulosti kandidoval za SNK-ED či za TOP 09. Jiří Pospíšil, dnes lídr PéVéčka, poprvé vstoupil na kandidátku moravistů a později byl na čele ODS. Jednička sociálních demokratů Pavel Holík zase v minulosti chtěl být zastupitelem za pravicovou Unii svobody. Aleš Matyášek je dnes lídrem koalice STAN, TOP 09 a Zelených – Na rovinu!, ale v minulosti prošel nejen Občanskou demokratickou stranou. Ve stejné straně se s ním mohl potkat i současný čelní představitel lidoveckých Spojenců pro Prostějov a člen KDU-ČSL Tomáš Weber. Jednička pirátů Jan Mochťák zase v minulosti neúspěšně zkoušel štěstí u Zelených a ve Změně pro Prostějov. 

Jediná žena v čele kandidátky

Přestože jsou teď ženy v politice hodně v kurzu, Prostějov zatím tímto směrem úplně nejde. V čele kandidátek stojí fakticky jen jedna žena, a to lídryně ODS a nezávislých osobností, náměstkyně primátora Milada Sokolová. Na první pozici má ženu také „zvířátková“ kandidátka Demokratické strany zelených, ale Jana Slováková je zároveň jedinou kandidátkou tohoto uskupení, takže ani teoreticky nemůže být zvolená do zastupitelstva. Nejvíce žen mají přitom na kandidátce ODS spolu s nezávislými osobnostmi města Prostějova a koalice Na rovinu! (STAN, TOP 09, Zelení). Obě formace vyslaly do boje 13 zástupkyň něžného pohlaví.

Neúplné kandidátky

Také kandidátky, které nemají maximálně možný počet kandidátů, jsou trendem letošních prostějovských voleb. Plnou do voleb nevyslala kromě Demokratické strany zelených také dvě uskupení, která mohou mít šanci v zastupitelstvu zasednout. Jde o Piráty a o komunistické uskupení Levicoví občané Prostějova. Oběma těmto kandidátkám chybí zhruba pětina kandidátů, takže budou muset zabodovat více, aby se do zastupitelstva vůbec dostaly.

 

38 volby special

Speciální příloha KOMUNÁLNÍ VOLBY 2022 je součástí tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 19. září