Komunální volby v Prostějově skončily drtivým vítězstvím hnutí ANO 2011. Sportovní terminologií řečeno – o parník! Do městského zastupitelstva se nakonec dostalo šest politických subjektů, což je o tři méně než v roce 2018. Po sečtení výsledků jsou letos totálně zklamaní sociální demokraté, komunisté i lidovci. Ti se do zastupitelstva neprobojovali.

Hnutí ANO 2011 s lídrem Františkem Jurou získalo ve volbách úctyhodných 32,52 % hlasů a získalo rekordních 14 mandátů v zastupitelstvu. Na druhém místě skončilo hnutí Na rovinu!, jehož volební zisk 15,75 % mu přisoudil 6 mandátů, stejně jako překvapení letošních voleb – hnutí SPD. To skončilo se ziskem 15,02 % hlasů na místě třetím. Až čtvrtá skončila ODS spolu s nezávislými osobnostmí města Prostějově s volebním výsledkem 12,42 % hlasů a ziskem 5 mandátů v zastupitelstvu. Zklamáním je až páté místo hnutí PéVéčko, které volilo „jen“ 8,85 % voličů, což je o tři procenta méně než v roce 2018. PéVéčko tak ztratilo dva mandáty a v novém zastupitelstvu tak bude mít pouze tři zastupitele. Po přepočtení hlasů získala poslední mandát v prostějovském zastupitelstvu i Česká pirátská strana.

Do zastupitelstva se letos vůbec neprobojovaly ČSSD, Spojenci pro Prostějov, Levicoví občané Prostějova a KSČM a podle očekávání Zvířata potřebují pomoc.

 

Konečné výsledky komunálních voleb ze všech obcí na Prostějovsku, rozdělení mandátů, exkluzivní rozhovory s úspěšnými i neúspěšnými kandidáty, komentáře, analýzy i mnoho dalšího vám přinese pondělní tištěné vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku.